Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Misstänkt ubåt utanför Göteborg

Marinen undersöker uppgifter om misstänkt undervattensverksamhet i Göteborgs skärgård. Det är iakttagelser gjorda av ”en trovärdig uppgiftslämnare” som ligger bakom marinens aktivitet i skärgården väster om Göteborgs hamn.

– I detta läget vill vi över huvud taget inte kommentera vad i iakttagelsen består, säger marininspektör Jan Törnqvist som är marintaktisk chef.

Han vill inte heller säga exakt när den gjorts, bara att det skett nyligen. Anledningen till att Försvaret går ut med uppgifterna är att flera färjebesättningar undrat varför det gick örlogsfartyg i farleden.

Jan Törnqvist ser ingen anledning att spekulera i vad som ligger bakom iakttagelsen utan vill invänta marinens analys.

– Det kommer in rapporter med jämna mellanrum som vi är tvungna att analysera innan vi kan säga någonting.

Analysen består bland annat av intervjuer med uppgiftslämnaren samt att på plats undersöka om det finns någon förklaring. Man undersöker också om det finns andra som sett eller hört något.

Flera örlogsfartyg befinner sig i området. Det exakta antalet kan variera.

Enligt Sveriges Radio P4 Väst har val siktats längst Västkusten tidigare i veckan.

– Vi utesluter ingenting. Det hade varit jättetrevligt om det var en val, säger Törnqvist till radion.

80-talets intensiva jakt långt borta

• 1980 upptäcktes en sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård. Året efter gick en sovjetisk ubåt på grund utanför Karlskrona. 1982 kom en rad rapporter om ubåtar i Stockholms skärgård. Flera veckors fruktlös ubåtsjakt inleddes.

• Fram till 1993 inträffade en rad incidenter, hundratals observationer gjordes och nya ubåtsjakter inleddes. I mitten av 1990-talet ebbade allt ut, utan att ha fått någon lösning.

• Den senast kända ”ubåtsjakten” skedde utanför Stockholm i april i år. I maj var Försvarsmaktens analys klar: Den misstänkta ubåten var en badflotte. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.