Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/misstankt-utbrott-av-harpest-i-sverige/

Sverige

Misstänkt utbrott av harpest i Sverige

Foto: Peter Wiking

Minst 50 personer har smittats av bakteriesjukdomen harpest hittills i år.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det ovanligt många och mörkertalet kan vara stort. 

– Harpest är en säsongsjuka som smittar från år till år, och i år ser det ut att bli väldigt mycket, säger Anders Tegnell, stadsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Statens veterinärmedicinska anstalt har fått in rapporter om många döda harar i Norrbotten. Även områden i Västra Götaland och i Dalarna är drabbade. Det är också i de här områdena som många människor smittas. 

Enligt Anders Tegnell har 50 fall av harpest hos människor rapporterats in hittills i år. 

– Men den siffran är inte tillförlitlig, det är många fall som inte rapporteras in. Harpest är en säsongsjuka som smittar från år till år, och i år ser det ut att bli väldigt mycket, säger Anders Tegnell. 

Från djur till människa sprids bakterierna främst via mygg. Vid smitta uppstår det i regel en röd fläck kring myggbettet och närliggande lymfkörtlar brukar svullna upp. Vidare drabbas den smittade av feber och bör söka sig till sjukhus för att få antibiotika. 

– Får man antibiotika blir man snabbt frisk. Det finns några enstaka fall där personer ha blivit allvarligt sjuka, men det är ovanligt, säger Anders Tegnell, stadsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. 

Infektionen kan också uppkomma vid kontakt med ett sjukt djur. Jägare hör till riskgrupperna, då de handskas med skjutna djurs organ. 

– Det är viktigt att tänka på att använda handskar om man måste hantera ett sjukt djur, säger Anders Tegnell. 

Det finns också risk att smittas via vatten. Då kan symptomen uppstå som sår i munnen och i svalget. Sjukdomen smittar inte från människa till människa och inkubationstiden är i genomsnitt tre dygn. 

För harar är sjukdomen dödlig. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppmanar privatpersoner att rapportera in fynd av döda harar till myndigheten. Hittills i år har harar med harpest som dödsorsak kunnat iakttas på sex platser runt om i Sverige. 

Hare som troligtvis har dött i harpest. Foto: Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Erik Ågren är veterinär på SVA och säger att den höga frekvensen döda harar kan komma att påverka ekosystemet. 

– Det där går ju i cykler och är naturligt. Men om det försvinner många harar så drabbas ju rovdjuren som äter dem. I det här fallet handlar det om de lite större rovdjuren. Lodjuren påverkas nog mest, säger han och tillägger att det skulle kunna medföra exempelvis mindre kullar under den kommande säsongen.  

Det är oklart varför det misstänkta utbrottet kommer just i år – och det är inte nödvändigtvis hararnas fel. 

– Uppenbarligen finns det många områden där bakterien ligger vilande. Sen är det svårt att säga varför det har brutit ut just nu. Det kan bero på antalet mygg eller andra värddjur. Till exempel kan vissa sorkar bära på harpest men inte själva drabbas, säger Erik Ågren. 

Senast Sverige drabbades av ett utbrott av harpest var 2015. 

– Då smittades hundratals människor. Vi lär oss mer och mer om sjukdomen för varje utbrott. Som nu, när vi kan se att det sannolikt kommer att blir ett utbrott, innan det har skett, säger Erik Ågren. 

Läs mer: Flera sjuka i harpest i Dalarna och Norrbotten