Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Misstänkt vapen i Palme-utredningen snart analyserat

Dåvarande statsminister Olof Palme sköts ihjäl i februari 1986.
Dåvarande statsminister Olof Palme sköts ihjäl i februari 1986. Foto: Rolf Adlercreutz/All over press

Den revolver som Leif GW Persson har lämnat in som möjligt mordvapen av statsminister Olof Palme kommer snart att vara undersökt. Det säger vice riksåklagare Kerstin Skarp till DN.

– Jag kan inte ange något exakt datum, men undersökningen bör vara klar i närtid, säger Kerstin Skarp.

Hon är förundersökningsledare i utredningen om mordet på Olof Palme för snart 30 år sedan.

Polisprofessor Leif GW Persson har i SVT:s program Veckans brott berättat om tipset. Det började med att en tipsare skickade en avlossad kula till honom. Ytterligare kontakter ledde till att tipsaren överlämnade det vapen som kulan ska ha avlossats med. Det är, enligt Veckans brott, en Smith & Wesson Magnum, kaliber 357, vilket skulle kunna vara samma modell som användes när Olof Palme mördades.

Vapnet har provskjutits och analyseras just nu av polisens Nationella forensiska centrum, NFC. Det är fortfarande oklart om det ens är möjligt att fastställa om revolvern är den som användes vid mordet. De kulor som påträffades vid Sveavägen, där Olof Palme mördades, är kraftigt demolerade.

– Det här vapnet undersöks på samma sätt som andra vapen som kommer in för att avgöra om det går att koppla till något brott. Sedan är det ju av samma sort som det som kan vara aktuellt i utredningen om mordet på Olof Palme, säger Kerstin Skarp.

Foto: Lasse HedbergFoto: Lasse Hedberg/Scanpix

Hon vill inte yttra sig om möjligheterna att koppla vapnet till Palmemordet, och om det skulle vara möjligt att så lång tid efteråt koppla vapnet till någon person.

– Jag vill ogärna spekulera om det här, säger hon.

När analysen är klar planerar hon att gå ut med information om resultatet.

– Det har ju blivit sådan uppmärksamhet så vi kommer att på något sätt meddela resultatet, säger Kerstin Skarp.

Bakgrund

Den 28 februari 1986 sköts Sveriges statsminister ihjäl på öppen gata i hörnet Sveavägen-Tunnelgatan i Stockholm. Hans hustru Lisbeth Palme fick en lätt skottskada. Paret var på väg hem efter ett biobesök och promenerade mot Gamla stan. Vid tillfället fanns inga livvakter i tjänst.

Mördaren flydde springande från platsen med mordvapnet. Det har inte återfunnits.

I december 1988 anhölls Christer Pettersson som misstänkt för mordet. Han dömdes i tingsrätten men friades i november 1989 av Svea hovrätt.

Utredningen om mordet pågår än i dag och anses vara en av världens största mordutredningar. En mängd teorier om mordet har presenterats av olika debattörer.

Mordutredarna har vid flera tillfällen sagt att uppgifter om mordvapnet är avgörande för att kunna komma vidare i utredningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.