Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Misstänkte 28-åringen ringde SOS

Den 28-årige mannen erkänner att han knivskar flickan i halsen men säger att det inte var meningen att döda henne.

Efter knivdådet ringde han till SOS Alarm och berättade vad han gjort. Samtalet förmedlades inte vidare till polisen.

På lördagen häktades han av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för försök till mord på den tioåriga flickan vid en skola i Hjällbo i Göteborg. Han nekar till mord men medger grov misshandel.

– Jag tror att han är en ensam människa, säger hans försvarare, advokat Claes Östlund.

Advokaten ger en bild av en ensam, förvirrad man. 28-åringen bor själv och har ingen familj eller släkt i Göteborg. Han var sex år när han kom till Sverige 1990 från sitt gamla hemland.

28-åringen var tidigare häktad i sin frånvaro och kom till Sverige och Landvetter i fredags kväll från Spanien dit han flydde efter knivdådet.

Vem som helst kunde ha kommit i 28-åringens väg, enligt Östlund. Angreppet mot flickan var helt oprovocerat. Något egentligt motiv tycks inte finnas. Mannen, som bor i närheten av skolan, har heller inte varit irriterad på eleverna eller det stoj som alltid finns på skolgårdar.

Varför hände det då?

– Han vet och minns att han huggit henne men vet inte varför. Han gick inte ut i något särskilt syfte, utan det hände bara, säger Östlund efter häktningsförhandlingen.

Mannens motiv lär ta tid att utreda, om det någonsin går.

– Det går inte att säga något om det efter dagens häktningsförhandling utan det måste utredas länge liksom hans psykiska hälsa. Han har varit förvirrad, säger Östlund.

På hans initiativ beslöt också domstolen att 28-åringen ska genomgå en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning.

Enligt advokaten ringde 28-åringen nästan omedelbart till SOS Alarm och berättade vad han hade gjort. Men det samtalet förmedlades inte vidare till polisen, enligt Göteborgs-Posten.

– Jag kan bara säga att han ringde dit men vet inte exakt vad han sagt. Men det visar naturligtvis en viss ånger och en insikt i efterhand över vad han har gjort, säger Östlund.

– Hur det samtalet sedan har upptagits av SOS vet jag inte.

Polisen vill inget säga om uppgiften att SOS Alarm inte vidarebefordrade 28-åringens eget larm till polisen.

– Vi har valt att inte kommentera det hela över huvud taget, säger kommissarie Per-Olof Johansson till TT.

Även SOS Alarm avstår.

Attacken på skolgården

Måndagen den 6 februari attackerades den tioåriga flickan av en för henne okänd man på Bergsgårdsskolans skolgård i Hjällbo i Angered. Hon stacks i halsen med kniv.

Flickan svävade i flera dagar mellan liv och död och hölls till en början nedsövd. I dag är hon återställd och hemma igen.

Den misstänkte 28-åringen häktades i sin frånvaro efter att ha flytt till Spanien.

Den 14 februari anmälde han sig själv till konsulatet i Malaga.

Han överlämnades och kom tillbaka till Sverige den 2 mars. Han häktades dagen efter. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.