Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Misstänkte pedofilen: Jag förtjänar att sitta inne

Praktiken på förskolan i Högsby var en ”liten guldchans”. Samtidigt visste den 21-årige misstänkte mannen att han skulle bli upptäckt.  ”Jag visste att det skulle hända och jag förtjänar att sitta inne”, säger han i förhör.

Just nu pågår rättegången mot den 21-årige praktikanten på en förskola i Högsby som misstänks för ett tjugotal brott mot 14 barn, mellan två och sex år gamla. Det mesta av rättegången sker bakom stängda dörrar, med hänsyn till offren. DN har dock tagit del av delar ur förundersökningen mot förbehåll.

Mannen beskrivs som mycket omtyckt av både personalen och barnen. I förhör berättar 21-åringen att han redan under gymnasietiden började besöka barnpornografiska sidor på nätet.

”Så när förslaget kom att jag skulle göra praktik på förskolan var det en liten guldchans för mig”, säger han och utvecklar sedan vidare: ”Med tanke på att jag levt på det jag sett på nätet tidigare”.

Övergreppen, som inleddes redan i början av mannens praktik på förskolan, har bland annat skett på toaletter, i vilrum och på lekplatsen.

Hur han inte kunde bli upptäcks förklarar han bland annat med att det fanns ett lås på en av toaletterna, och att ”de andra var utom synhåll. De var iväg och lekte och pratade och allt sånt där. Dom såg inte vart jag gick”.

21-åringen upplever att barnen inte lidit av övergreppen. ”Jag slutade när det verkade göra ont”, säger han vid flera tillfällen i förhören. Men han förstod samtidigt att det var fel och att han skulle bli upptäckt.

”Jag visste att det skulle sluta så här, så det var bara att köra på”. Polisen frågar vad han menar med det. ”Ja, med polisen och allting. Men jag har ändå inte kunnat låta bli”.

I förhören säger mannen att han har blandade känslor inför rättegången. ”Skönt, men sen vet jag att nu börjar det hårda”.

Mannen har genomgått en sinnesundersökning som slår fast att han lider av en psykisk störning, som inte är allvarlig. I den rättspsykiatriska bedömningen slås det fast att det inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.
Rättegången beräknas pågå i åtta dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.