Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 03:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/missvisande-historier-om-installda-luciafiranden-sprids-pa-sociala-medier/

Sverige

Missvisande historier om inställda luciafiranden sprids på sociala medier

Foto: Henrik Montgomery/TT

Traditionsenligt har veckorna som leder fram till lucia-firandet även i år varit kringgärdade av olika påståenden om att firandet ska ha ställts in eller förbjudits av olika skolor i Sverige. Men flera av påståendena som spridits har varit falska eller missvisande.

Hugo Ewald
Rätta artikel

Ett tydligt tecken på att julen börjar närma sig i Sverige är att en stor mängd röster på sociala medier lyfter påståenden om inställda luciafiranden eller andra händelser som anses påverka firandet av en traditionsenlig jul negativt. 2016 fick falska påståenden om att Sverige skulle ha förbjudit julbelysning för att ”muslimer inte ska bli upprörda” stor spridning internationellt och så sent som i oktober kunde DN rapportera om missvisande påståenden om att TV4 avstår från att sända julkonserten ”O Helga natt” av hänsyn till islam.

Så har även varit fallet under slutet av november, när missvisande påståenden om luciatåg i vissa fall till och med lett till hot.

Redan under den 23 oktober kunde Östgöta Correspondenten rapportera om föräldrar med barn på förskolan Kärrbacken i Motala som enligt tidningen på ett föräldramöte två dagar innan fått höra att lucia skulle vara inställt. Enligt föräldrarna ska argumentet för ha varit att firandet inte nämns i läroplanen, att vissa familjer eventuellt saknar ekonomi för att inhandla luciakläder och att vissa barn eventuellt var rädda för att stå inför grupp.

Påståendet blev snabbt en riksnyhet och uppmärksammades av en stor mängd svenska medier. 

Veckan efter, under måndagen, hade förskolan ett möte med skolans styrelse för att gå igenom vad som lett till den stora medieuppmärksamheten. Förskolechefen Anna Karmskog sa då till media att det hela rörde sig om ett missförstånd och att man visst skulle uppmärksamma Lucia, om än utan föräldrars närvaro.

– Det är olyckligt. Det var aldrig frågan om att det inte skulle firas. Det som är förändringen är att man inte firar traditionsenligt med vårdnadshavare. Där har det uppstått någon miss i kommunikationen, sa Yvonne Larsen, verksamhetschef för förskolorna i Motala, då till Östgöta Correspondenten.

I ett mejl till DN bekräftar Anna Karmskog att ett luciafirande kommer äga rum, men utan föräldrar.

”Vi kommer självklart att fira traditioner på förskolan Kärrbacken, som Lpfö-98/16 säger, men utefter barnens villkor. Det vi tar bort är vårdnadshavarnas publika deltagande och kravet på traditionsenliga kläder. Det är inte kopplat till religion eller att barn kommer från olika kulturer, vilket jag har förstått av media att man vinklar det till.

Det handlar naturligtvis inte om att ta bort några lokala och nationella traditioner, utan istället utforma dem enligt det samhället vi lever i nu och tar hänsyn till.”

En annan historia började spridas under söndagen i samband med att debattören Joakim Lamotte ett inlägg på sin Facebooksida om ett luciaförbud som det ska ha beslutats om på Åsens skola i Mellerud och som gäller såväl lågstadiet som mellanstadiet. I inlägget har Lamotte intervjuat föräldrar som är upprörda över beslutet.

–  Alla skulle inte känna sig välkomna med luciafirande enligt skolan. Men i förra veckan firade skolan Muhammeds resa till himmelriket utan att ens informera oss. Religioner ska kunna leva sida vid sida. Då kan man rimligtvis inte välja bort kristna berättelser och firande, säger en förälder till Lamotte.

Joakim Lamottes inlägg har fått över 8.000 interaktioner, alltså gillningar, delningar och kommentarer. Påståendet har fått vidare spridning genom att det bland annat uppmärksammats av den högerpopulistiska webbsidan Politikfakta.

Enligt Nyheter24 som granskat påståendet utgår det från en informationslapp där man listat december månads aktiviteter. På lappen framgår det att Lucia ska uppmärksammas, men man specificerar inte vilket datum.

– Det är helt taget ur luften, det är en lögn, det stämmer helt enkelt inte. Man har bara lagt upp det här utan att kolla några källor. Det är lögn helt enkelt, säger skolans rektor Lena Andersson till Nyheter24. 

Under måndagen publicerade Melleruds kommun ett inlägg på sin Facebooksida där man menade att påståendena var falska.

”Självklart uppmärksammas Lucia men i år kommer inte vårdnadshavare att bjudas in utan eleverna har luciafirande tillsammans med lärarna på skolan.”, skriver man i inlägget.

Joakim Lamotte kom senare att uppdatera sitt inlägg. Under torsdagen gjorde han ett inlägg där han kritiserar Nyheter24:s artikel.  Enligt Lamotte hade han totalt fem källor som menade att luciafirandet var inställt, och att rektors svar med största sannolikhet är en efterkonstruktion.

Enligt P4 Väst ska rektorn på skolan ha utsatts för trakasserier och hat efter påståendena, någonting som man polisanmält. Man ska också ha stärkt säkerheten på skolan.

– Jag ansåg att jag hade tillräckligt tillförlitliga uppgifter för att publicera nyheten och ångrar inte att jag gjorde det. Sedan är det förstås tråkigt om det riktas hot mot rektorn, säger Joakim Lamotte till Ttela.

Den senaste historien började spridas under onsdagen. Den webbaserade lokaltidningen 24kalmar publicerade en artikel med rubriken ”Pepparkaksfigurer förbjuds i luciatåg: 'Spårat ur fullständigt'”. Enligt artikeln ska Lindöskolan i Kalmar förbjudit pepparkaksgubbar i skolans luciatåg då detta enligt tidningen skulle kunna anses vara rasistiskt. Tidningen hänvisar till en förälder som ska ha hört detta från sitt barn. 

– Barn måste få vara barn. Jag tycker att det här har spårat ur fullständigt. På den ena sidan så ska man jobba med pride-flaggan, att alla ska få bestämma själva. Varför är det inte samma sak med pepparkakan? Man behöver inte göra det så allvarligt eller en så stor grej utav det, säger föräldern.

I en uppföljande artikel berättar skolans rektor att det hela rör sig om ett missförstånd. Enligt rektorn har man inte haft pepparkaksgubbar i luciatåget på 20 år. Det ska ha haft sitt ursprung i ett år när nästan alla elever ville vara tomtar eller pepparkaksgubbar. För att undvika att alla elever var utklädda till samma sak struntade man i pepparkaksgubbarna. Detta ska sedan ha blivit en tradition. Enligt rektorn ska en lärare ha diskuterat med eleverna huruvida det kunde anses stötande med pepparkaksgubbar, vilket lett till att frågan senare kom att uppmärksammats i media. Något formellt förbud mot pepparkaksgubbar ska det dock inte finnas, enligt rektorn.

 – Man får gärna vara det. Det finns absolut inget ställningstagande, tvärtom. Vi har luciatåg och traditioner varje år och det finns inte på något sätt ett aktivt ställningstagande, säger rektorn Karin Berggren till 24 Kalmar.

Samma sak säger även Karin Berggren till DN.

Frågan om hur och om Lucia ska uppmärksammas i Sveriges skolor har länge varit infekterad. Liknande diskussioner som den i år väcktes bland annat 2014 när flera förskolor i Kumla valde att inte anordna traditionella luciafiranden, någonting som väckte hård kritik från föräldrar.

DN har sökt ansvariga vid Åsens skola och Förskolan Kärrbacken.

Sammanfattning: Det finns ingenting som tyder på att luciafiranden på de skolorna som pekats ut inte kommer att äga rum, istället verkar händelserna handla om att skolorna valt att ha luciatåg där föräldrarna inte är inbjudna. Detta ska ha tolkats som att luciafirandena som helhet har ställts in. DN bedömer därför att de påståendena är helt fel. 

Uppdatering 29 november 18:11: Ett citat från Anna Karmskog har tillfogats artikeln.