Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mix mellan talgoxe och blåmes hittad i Torhamn

När ornitologen Anders Loell gick tisdagens sista runda för att kontrollera fågelnäten hittade han något ovanligt: en hybrid mellan talgoxe och en blåmes. 

– Den är ju konstig men fin. Det är en liten specialfågel, säger han. 

Det var vid fågelstationen på Torhamns udde i Karlskrona som ”specialfågeln” hittades. En hybrid mellan en blåmes och en talgoxe, den första i sitt slag som ornitologen Anders Loell har sett – vilket P4 Blekinge var först med att berätta.

– Den är ju konstig men fin. Just att den är så mycket ett mellanting är kul. Det är en riktig liten specialfågel, säger han. 

För gemene man kan den se ut som vilken småfågel som helst, men Anders Loell förklarar vilka drag som fågeln fått från sina föräldrar. 

– Huvudet är vid första anblick blåmeslikt, men det är svart och inte blått. I nacken har den talgoxens teckning och kroppsformen och näbben är också talgoxens. Sedan är den helgul på magen och har en mindre hakklapp än båda fåglarna. Den är verkligen en mix, förklarar han. 

Fågeln fotades, mättes och fick sin ring innan den fick flyga iväg. Nu kommer den bo kvar i området och eventuellt har den även syskon.

– Det är troligt att den har syskon och det vore roligt att se hur de ser ut, det är ju inte säkert att de är en lika tydlig blandning som denna. Kanske ser vi dem i sommar, de brukar inte flytta sig så långa sträckor, säger Anders Loell. 

Det är inte helt ovanligt att fåglar hybridiserar med varandra. Hybrider mellan änder och gäss är till och med ganska vanligt och ju närmare besläktade desto vanligare är hybriderna. 

Däremot hör det inte till vanligheten med hybrider mellan just talgoxe och blåmes.

– Det finns en del dokumentation om dem i vetenskapliga rapporter från sydeuropeiska länder, men särskilt vanligt verkar det inte vara. 

Tyvärr är det inte troligt att de kommer fler av den nya fågeln. 

– Nej, med största sannolikhet är den steril. Den får leva sitt liv så försvinner den nog sen, säger Anders Loell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.