Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mjölmaskprotein i framtida livsmedel

Protein med högt näringsvärde har lyckats utvinnas från mjölmaskar. Dessa livnär sig på biprodukter och kan därför komma att vara ett mer hållbart alternativ till protein.

Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har utvunnit protein från mjölmaskar. Efterfrågan på proteiner ökar med den ökade världsbefolkningen och köttindustrin i dag bidrar till stora miljöutsläpp. Mjölmaskar skulle kunna vara ett mer hållbart alternativ. De växer fort och livnär sig på vanliga biprodukter, till exempel kli.

Mjölmaskar kan omvandlas till protein med högt näringsvärde och innehåller majoriteten av alla essentiella aminosyror. Med essentiella aminosyror menas de aminosyror som är livsnödvändiga för kroppen och behövs intas via kosten, eftersom att kroppen inte kan tillverka dem själv. Aminosyror utgör i sin tur proteiner.

En av forskarna bakom studien är Maud Langton, professor på Sveriges Lantbruksuniversitet. Hon har själv smakat på pulvret och säger att det är relativt smaklöst.

– Eftersom vi har utvunnit ett protein som vi torkat till ett pulver så kan man använda det i många olika typer av livsmedel, vilket ger en stor potential, berättar hon.

Energidrycker, yoghurt, ”falafel”-bullar och energibarer är några av förslagen på matvaror som man kan göra med pulvret.

– I Sverige har vi inte en kultur att äta insekter, utan istället äter vi räkor och kräftor. Därför har vi valt att extrahera ut proteinet och göra ett pulver som man sedan kan använda i olika livsmedel, berättar Maud Langton.

Vidare hoppas hon att mjölmaskar ska bli godkända som livsmedel i Sverige men ser även en chans att exportera till delar av världen där det är mer accepterat att äta insekter. De äts i dag i andra länder än Sverige men har av EU klassats som ”novel food”. ”Novel food” är nya livsmedel som måste riskvärderas och godkännas innan de börjar säljas för att skydda folkhälsan. I USA har insekter redan godkänts som livsmedel.

Nya riktlinjer om insekter som föda väntas till sommaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.