Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mobbning på nätet är mer accepterat

Frida Svartengren, Hanna Emnegard och Susann Akbari går första året på Ybc gymnasiet i Nacka.
Frida Svartengren, Hanna Emnegard och Susann Akbari går första året på Ybc gymnasiet i Nacka. Foto: Anette Nantell
Ungdomar tycker att det är mindre allvarligt om någon trakasseras på nätet än i verkligheten. Hela 43 procent säger att de själva utsatts för sexuella trakasserier på nätet, visar en ny undersökning.

– Många ungdomar ser inte nätet som det verkliga livet, utan som en gråzon. De betraktar internet som ett laglöst område, säger Annika Brändström, vd för Stöldskyddsföreningen, SSF.

Det är opinionsföretaget Demoskop som på uppdrag av föreningen har intervjuat drygt 1.000 personer mellan 15 och 22 år om deras inställning till brottslighet och kränkningar på internet, i skolan, på arbetet och ute i samhället. Annika Brändström säger att hon inte är förvånad över att ungdomarna accepterar mer på nätet än när de möter en människa i verkliga livet.

– Men ibland är skillnaderna större än vi väntade oss, till exempel att fler accepterar att man fryser ut någon eller kommer med nedlåtande kommentarer på nätet, säger Annika Brändström.

Hela 79 procent tyckte att det var allvarligt om någon blev utfryst i skolan eller på en arbetsplats. Motsvarande beteende på nätet tyckte endast 50 procent var allvarligt.

Hela 43 procent av de tillfrågade säger att de någon gång har utsatts för sexuella trakasserier på nätet. I skolan eller på arbetsplatsen är motsvarande siffra endast 19 procent.

De tillfrågade ger olika svar på varför folk är mer elaka på nätet. En del säger att man blir tuffare när man sitter bakom bildskärmen. Någon menar att elakheter inte biter lika hårt på nätet som i verkligheten: ”Därför måste man trakassera mer för att komma upp i samma nivå.”

En majoritet av de tillfrågade säger att de själva aldrig har trakasserat någon annan. 16 procent medger att de har kränkt någon annan. Hälften av dessa ångrade sig efteråt.

Undersökningen visar att nätet är en mycket viktig del av de ungas liv. Hela 85 procent surfar och besöker sociala nätverk minst fem gånger i veckan. 35 procent är oroliga för att någon annan ska lägga ut bilder på dem utan att de har godkänt det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.