Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mobil ökar inte risk för hjärntumör

Det finns ingen ökad risk för två typer av hjärntumör hos personer som använt mobiltelefon regelbundet i tio år, slår en efterlängtad – och omtvistad – vetenskaplig studie fast. Men rekommendationerna om försiktighet kvarstår.

För tio år sedan gick startskottet för Interphone, en stor befolkningsstudie i 13 länder som har undersökt om det finns en koppling mellan mobiltelefoni och risken att drabbas av fyra olika typer av tumörer i hjärnan.

– Hade det funnits en ökad risk efter mer än tio års tid, då borde vi ha sett den i Interphone, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet och ansvarig för den svenska delen av studien.

Ett par rapporter återstår, de gäller spottkörteltumörer och tumörer på hörselnerven. Men beträffande tumörformerna gliom och meningiom har den stora internationella forskargruppen nu lyckats ena sig bakom en artikel som publiceras i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Epidemiology. Forskarna hittar ingen koppling mellan mobilpratande och cancer.

Det har tagit lång tid att komma dithän, datainsamlingen skedde redan under 2000–04. Feychting medger att det har funnits oenigheter inom forskargruppen. Vissa hade velat dra hårdare på de resultat som faktiskt visar en koppling mellan mycket kraftig mobilanvändning, mer än 1 640 timmars samtalstid, och en ökad cancerrisk. Men det resultatet beror sannolikt på att vissa patienter har gett felaktiga uppgifter till forskarna, till exempel mobilvanor med 12 timmars samtalstid dagligen i flera år.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har dock inga planer på att ändra sina rekommendationer om försiktighet för mobilprataren, som att använda handsfree i stället för att hålla telefonen mot huvudet.

– Innan vi har sett hela sammanställningen för hörselnervstumör och spottkörteltumör ser vi ingen anledning att ändra rekommendationerna, säger Jimmy Estenberg på SSM.

– Det här stärker det som vi har trott tidigare, att det troligtvis inte finns något samband, men eftersom vi inte riktigt vet på sikt så tycker vi att det är rimligt att rekommendera viss försiktighet, säger Estenberg.

Det finns inte några logiska biologiska mekanismer som kopplar mobiltelefonernas radiovågor till canceruppkomst, säger Maria Feychting. Varken djurförsök eller studier på celler har heller pekat mot att mobilens radiovågor kan orsaka cancer.

– Den här typen av forskning görs för att människor har exponerats för en ny typ av strålning och för att detta kan skapa oro, säger Maria Feychting.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.