Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mobilspel kan vara bra för unga

Var tredje sjuåring har en egen smart mobiltelefon, och de flesta använder den till spel snarare än samtal. Risken finns att fler dras in i datorspelsberoende, men spelandet kan också vara utvecklande för barnet.

– Man får bättre rumsuppfattning och många hävdar att det logiska tänkandet och reaktionsförmågan förbättras av datorspel, säger Ulf Dalquist, forskningsansvarig på Statens medieråd.

Barns användande av så kallade smartphones, de mest avancerade mobiltelefonerna i dag, ökar kraftigt. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Telenor.

Även Statens medieråd gör vartannat år en stor undersökning om ungas mobilanvändning. Årets siffror är inte färdigbehandlade än, men Ulf Dalquist konstaterar att väldigt få lågstadieelever hade en smart mobiltelefon 2010.

I dag är den en naturlig del av allt fler ungas vardag.

– Ungdomar ser generellt inte längre internet på samma sätt som vi lite äldre gör. De delar inte in livet i online och offline. Sociala medier är en del av deras normala umgånge, det som börjar med en diskussion på skolgården kan helt naturligt fortsätta på Facebook eller över sms när barnen är hemma.

Forskningen kring hur mobilanvändandet påverkar ungdomar är skral. Desto mer finns dokumenterat när det gäller datoranvändning. Där har unga som tidigt får använda datorer klara fördelar när de ska ut i arbetslivet.

– Om man tittar historiskt har det alltid funnits oro inför nya medier, och det är alltid för de små och svagare som man oroar sig mest. Okej, nu har ungarna smartphones, men de har ju i flera år haft en vanlig mobiltelefon.

Även om många unga främst använder de smarta telefonerna till spel, finns flera incitament för föräldrar att låta sina barn bekanta sig med tekniken.

– Bara en sådan sak som att ha en inbyggd GPS med kartor är ju strålande för barn om de råkar gå vilse, säger Ulf Dalquist.

Spelandet kan faktiskt också vara utvecklande för barnet, så länge det hålls inom rimliga gränser.

– Spel är absolut en tidstjuv och beroendeproblematiken finns där. För datorspel är det främst våldsamma spel som vissa hävdar har negativa effekter på unga, men mobilspel är ofta så lågupplösta att våldselementen inte är så omfattande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.