Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Moderat föreslår förbud mot tiggeri

Norges högerregering är på väg att införa tiggeriförbud. Nu föreslår flera moderata riksdagsmän ett förbud även i Sverige. Men de har inget stöd i partiledningen.

I veckan stod det klart att det finns en politisk majoritet för ett generellt tiggeriförbud i Norge. Den norska regeringen med Høyre och Fremskrittspartiet får stöd även av Senterpartiet.

Flera moderater har väckt frågan om en sådan lag även i Sverige. Under valrörelsen i höstas skrev den moderata riksdagskvinnan Cecilia Magnusson från Göteborg en uppmärksammad artikel på DN Debatt där hon ställde sig bakom ett förbud.

Läs mer: Norge nära införa tiggarförbud

Hennes västsvenska riksdagskollega Jan Ericson föreslår nu i en motion att det tillsätts en utredning som ser över ”möjligheter och problem med ett tiggeriförbud i Sverige”.

– Det här är ett stort samhällsproblem. Kommunpolitiker är ganska uppgivna. De vet inte vad de ska göra, säger Ericson.

Han varnar för att fler tiggare skulle söka sig till Sverige om Norge följer Danmarks och andra EU-länders exempel och inför ett förbud. Därför menar han att det krävs ett brett åtgärdspaket och en enhetlig linje bland Europas länder.

– Ett tiggeriförbud måste kopplas till åtgärder på plats och att EU går in med pengar för att bygga upp ett socialt skyddsnät i hemländerna, säger Jan Ericson som besökt Rumänien för att informera sig om problemet.

Han har också varit i kontakt med utsatta personer i Stockholm och Borås.

– Det är inget tvivel om att de här personerna utnyttjas. Det är på gränsen till människohandel, hävdar Ericson.

Cecilia Magnussons debattartikel fick kritik från partiledningen. Dåvarande justitieminister Beatrice Ask sade att ”många är engagerade och har enkla lösningar” och betonade att partiets linje ligger fast om att förslag om tiggeriförbud inte är aktuellt. I valrörelsen i höstas drev Sverigedemokraterna att ett nationellt tiggeriförbud skulle införas.

I fredags kom de svenska S-ministrarna Annika Strandhäll och Åsa Regnér överens med den rumänska socialministern Rovana Plumb om ett samarbete för att förbättra romers situation i Rumänien.

Fakta.

Efter valsegern 2013 öppnade den norska högerregeringen för ett nationellt tiggeriförbud. Genom en lagändring blev det i fjol tillåtet för norska kommuner att införa lokala förbud. Hittills har bara ett fåtal kommuner använt möjligheten.

Frågan om ett generellt förbud diskuteras nu av Stortinget. En lag kan bli verklighet senare i år.

Förslaget har fått hård kritik. Europarådets människorättskommissionär Nils Muiznieks kallar det ”problematiskt” och gav regeringen rådet att lägga det på hyllan.

I en rad EU-länder är tiggeri olagligt, till exempel i Danmark och Storbritannien. I Finland röstades ett lagförslag om tiggeriförbud ned 2010.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.