Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Moderat politiker i Uppsala skuren i magen i natt

En moderat kommunpolitiker attackerades i sitt hem och blev skuren i magen, natten till onsdagen. ”Jag mår efter omständigheterna bra” säger han till DN. Polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett hatbrott. 

Natten mot onsdagen skars Alexander Bengtsson (M) i magen i sitt hem i Uppsala. Enligt polisen ska en maskerad person ha ringt på dörren och därefter attackerat honom när han öppnade.

– När han öppnade dörren stod en maskerad man där, som knuffade omkull honom och rispade honom ytligt på magen med ett vasst föremål, det är oklart om det är en kniv eller inte, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström. 

Dådet är rubricerat som misshandel, men polisen misstänker också att det rör sig om ett hatbrott och anser att det därför är allvarligt.

Alexander Bengtsson är svart och öppet homosexuell och har tidigare utsatts för grova hot av bland annat nazister.  Han är aktiv inom Muf, Moderata ungdomsförbundet, och är suppleant i ett kommunalt bostadsbolag. 

Alexander Bengtsson bekräftar händelseförloppet för DN.

– Men jag vet inte hur mycket jag kan berätta med hänsyn till utredningen, säger han.

Han berättar att han fått skärskador på magen av attacken.

– Jag har inte landat riktigt efter det som hände, men jag mår efter omständigheterna bra, säger han.

Alexander Bengtsson har tidigare utsatts för grova hot flera gånger, bland annat efter att han gått ut med att han anser att hatsajten Avpixlat borde stängas.

Jessika Roswall, som är länsförbundsordförande för moderaterna i Uppsala län, har själv upplevt kränkningar och påhopp. Men att dessa övergår till våld är mycket ovanligt säger hon:

– Det är givetvis helt oacceptabelt att en politiker utsätts för det som Alexander har drabbats av, detta oavsett partifärg. Man måste kunna engagera sig politiskt och inte behöva vara rädd.

Vad kan man göra för att det inte ska inträffa sådana här överfall?

– Jag önskar att jag hade svaret på den frågan. Men vi måste diskutera hur vi beter oss och hur vi måste respektera varandra. Den diskussionen måste vi ta såväl hemma vid köksbordet som i alla möjliga sammanhang.

Partiombudsmannen Lars-Peter Swärdh säger till DN att alla hot och händelser, hur små de än kan vara, måste anmälas till polisen. Detta för att kunna gripa dem som ägnar sig åt hoten men också för att hoten inte ska övergå i fysiskt våld:

– Det är polisen som lägger pusslet och det är viktigt att vi ser till så att de får all information. För oss gäller det att jobba vidare med att förebygga liknande händelser och att lugna våra egna förtroendevalda. För i grunden är det tryggt att vara politiker.

Nu säger polisen att detta kan vara ett hatbrott.

– Ja, och det är jätteviktigt att man får vara den man är utan att riskera att råka illa ut för den sakens skull.

Enligt polisen finns det inga uppgifter om gärningsmannen.

– Vi har ingen misstänkt för det här än. Vi har haft förhör med den drabbade i dag, och nu jobbar vi vidare, det är läget, säger Christer Nordström.

Enligt Christer Nordström kan man ”inte utesluta att det rör sig om ett hatbrott”:

– Med tanke på de händelser som politikern varit utsatt för tidigare, där flera varit hatbrottsliknande, så kan vi inte göra det.

Hundpatruller har använts utan framgång i sökarbetet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.