Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/moderaterna-gjorde-ratt-i-att-ku-anmala-bolund/

Svensk politik

Moderaterna: Gjorde rätt i att KU-anmäla Bolund

Maria Stockhaus, Moderaternas trafikpolitiska talesperson.
Maria Stockhaus, Moderaternas trafikpolitiska talesperson. Foto: Pressbild

DN:s artikel om regeringspartiernas uppgörelse om Arlanda visar att MP och S medvetet gav olika budskap om flygplatsens framtid, säger Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus.

– Det är tydligt att jag gjorde rätt i att KU-anmäla Per Bolund.

Enligt dokumentation som DN tagit del av godkände Socialdemokraterna att Miljöpartiet gick ut med budskapet att regeringen inte kommer att gå vidare med det som har kallats ”Färdplan Arlanda”. Ett budskap som de själva inte gått ut med. 

– Grundläggande är att regering fattar beslut gemensamt och att den ska ha en linje i frågor. Det som står i DN-artikeln är att det fanns en överenskommelse om att de ska frångå det och köra sina egna race, troligen för att de inte kan komma överens. Men det är inte okej och det skapar en osäkerhet, säger Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus. 

Maria Stockhaus anmälde biträdande finansministern Per Bolund (MP) till konstitutionsutskottet efter en presskonferens om krisstöd till flygplatserna som hölls den 15 juni. 

– Vi har en enormt kraftig minskning i flygandet och att då gå vidare med planer att bygga ut kapaciteten ligger inte i linje med att använda skattebetalarnas pengar effektivt. Och där är vi i regeringen överens om att inte gå vidare med att bygga ut kapaciteten på Arlanda, sade Per Bolund på presskonferensen där också näringsminister Ibrahim Baylan (S) deltog. 

Flera av Bolunds partikamrater gjorde liknande uttalanden, men Socialdemokraterna var mer vaga i sina formuleringar gällande Arlandas framtid. 

”Det finns inget beslut om att stoppa en utbyggnad av Arlanda. Det regeringen fattat beslut om är ett kapitaltillskott till Swedavia för att de ska kunna upprätthålla underhåll och pågående investeringar”, skrev Ibrahim Baylan i ett uttalande till TT samma dag. 

– Nu visar det ju sig att partierna var överens om att man kunde gå ut att säga olika saker. Det är tydligt att jag gjorde rätt i att KU-anmäla Per Bolund, säger Maria Stockhaus.

Ämnen i artikeln

Arlanda
Per Bolund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt