Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Moderaterna grusar Björklunds planer för skolan

Sprickan i regeringens skolpolitik blev tydlig på lördagen när skolministern Jan Björklund (FP) gick ut med att skolan bör förstatligas – samtidigt som Tomas Tobé (M) på DN Debatt stängde dörren för detta. ”Det håller inte att ha en skolminister som hela tiden är i opposition” säger Lärarförbundets Eva-Lis Sirén.

Jan Björklund hävdar i Aftonbladet att man bör förstatliga skolan, bland annat för att garantera att det blir samma kvalitet över hela landet för alla elever.

Han är dock rätt ensam om att driva den frågan, inget av de övriga regeringspartierna ställer sig bakom att staten ska ta över ansvaret för skolan.

Tomas Tobé, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, prioriterade ner frågan i lördagens DN Debatt.  ”Nu är inte tiden för fler reformer som tar tid ifrån lärarnas huvuduppdrag, att undervisa sina elever. Därför är ett förstatligande av svensk skola inte prioriterat.”

Det är bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som är inne på spåret att förstatliga skolan. Och Lärarförbundet är helt avvisande:

– Vi har haft nog av ständiga, kostsamma, omorganisationer. Vi har haft en våg av jättereformer som svensk skola och lärarkår haft att implementera och arbeta med. Det som sticker ut i undersökningar är all stress och press som lärarna är utsatta för, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Hon menar att i stället är det långsiktighet, samsyn och en hållbar skola som behövs nu. 

– För att  svenska lärare ska kunna fokusera på det som gör skillnad, tidiga insatser och satsningar på särskilt stöd för elever – och att höja lönen och statusen på läraryrket, så att många vill bli det.

Vad tycker du om sprickan i alliansens skolpolitik?

– Jag tolkar det som att moderaterna stänger dörren för att förstatliga skolan. Jag beklagar detta att vår utbildningsminister går i otakt med sina regeringskamrater. Det håller inte att vara i ständig opposition, och verkligen inte mot sina egna, säger Eva-Lis Sirén. 

DN har sökt Jan Björklund, men enligt Folkpartiet var han inte nåbar. Det blev i stället Tina Acketoft, FP:s talesperson för skolpolitiken, som kommenterar. Acketoft hävdar att Fp ”fortsätter att gå före och leda i skolpolitiken” och att man så småningom kommer att övertyga de övriga partierna om nödvändigheten av att förstatliga skolan. 

– Vi och Moderaterna hade samma inställning och kämpade emot kommunaliseringen av skolan när Göran Persson drev igenom den, och tyvärr fick vi rätt om hur det blev. Sedan har Moderaterna svängt i frågan, men vi tror att de kommer till samma insikt som vi, säger hon.

Enligt Acketoft är det viktigaste för skolan att ha ett tydligt huvudmannaskap. 

– Vi är övertygade om att det är rätt väg att gå, det behövs ett samlat grepp och ett tydligt ledarskap, och det har vi inte med mer än 290 huvudmän.

Varför skulle Moderaterna ändra sig? 

– Därför att Moderaterna och de andra Allianspartierna inte gått i takt med den skolpolitik som Folkparitet drivit, till exempel i frågan om betyg, och andra åsikter. För att få de kvalitetsresultat som vi vill ha behöver vi ett tydligare huvudmannaskap.

Det är alltså inte Jan Björklund som går i otakt?

– Jan Börklund och Folkpartiet leder skolpolitiken och skolutvecklingen i Sverige, och det kommer att visa reslutat så småningom.

Blev det inte lite olycklig timing här med artiklarna? Visste ni om att Moderaterna skulle ut på DN debatt?

– Nej jag visste det inte, men jag kan bara tala för mig själv. Nej jag blev inte så förvånad, det finns inget nytt i artikeln. 

Vad betyder det för möjligheterna att driva er skolpolitik?

– Ingenting egentligen. Det är inte något nytt att vi har olika uppfattningar i den här frågan, säger Tina Acketoft.

Lärarnas riksförbund, det andra fackföreningen som organiserar lärare, har i en debattartikel i DN den 9 december 2013, yrkat för ett förstatligande av svenska skolan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.