Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/moderaterna-kraver-besked-av-lofven-om-forsvaret/

Sverige

Moderaterna kräver besked av Löfven om försvaret

Kvinnliga och manliga rekryter i full stridsutrustning övar lågintensiv strid vid markstridsskolan i Kvarn utanför Borensberg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderaterna kräver nu klara besked av Socialdemokraterna i försvarsfrågan. Det sker i ett läge när Försvarsberedningen hotar att bryta samman. (M) vill veta om (S) på allvar står bakom beredningens förslag och är redo att öka försvarsanslaget till den högre nivå som beredningen räknat fram.

Rätta artikel

Som DN rapporterat så riskerar Försvarsberedningen att spricka på oenighet om försvarsanslagen åren 2021-25. Det sker endast tre veckor innan beredningen ska lägga fram sin slutrapport den 14 maj.

Beredningen slutsats har varit att det sämre omvärldsläget kräver ett starkare civilt och militärt försvar. Det innebär 50 procent högre försvarsanslag år 2025, jämfört med i dag. Men nu - 27 månader in i arbetet - har försvarsminister Peter Hultqvist (S) ingripit och skapat osäkerhet om ekonomin.

– Det är ingen i beredningen som ifrågasatt eller opponerat mot det underlag vi haft, förrän nu när det börjar darra. Man kan inte sitta och formulera något enligt en viss förutsättning och sedan landa på något helt annat. Det har jag aldrig varit med om, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask. Hon tillägger:

– Det finns goda förutsättningar för att vi ska bli överens, men det förutsätter att man talar om vad man står, markerar hon.

Beredningens ekonomiska beräkningar och dimensioneringen av försvarets långsiktiga utveckling har byggt på en anslagsnivå som motsvarar 1,6 procent av bruttonationalprodukten år 2025. Det är den nivån som avgjort vad beredningen vill satsa på - och vad man prutat bort. I dag ligger Sverige på 1,0 procent - lägst av grannländerna.

– Vi kommer inte att lägga oss under den bottenplatta som försvarsberedningen legat på. Att vi ligger på en anslagsnivå på 1,5 till 1,6 procent av bruttonationalprodukten i våra budgetmotioner är väl känt, säger Beatrice Ask.

Försvarsminister Peter Hultqvist har antytt att det ska förhandlas om beredningens slutsatser och om en lägre ekonomi innan riksdagsbeslutet 2020. Men det avvisar (M): 

– Försvarsminister Peter Hultqvist och ytterst statsminister Stefan Löfven måste markera: Ett hur ser man på försvarsberedningen och två hur ser man på den ekonomiska nivån. Just nu vet vi inte om Socialdemokraterna har någon uppfattning. Vi har klara mandat från vår partiledning och vet vad vi får förhandla om, säger Hans Wallmark (M) som också är ledamot av beredningen.

– Ju mer regeringen avviker och hittar på andra saker ju större är risken för regeringen att deras försvarsproposition inte går igenom riksdagen. Och den risken är på riktigt, den är inte hypotetisk, säger tidigare försvarsministern Karin Enström (M).