Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Moderaterna svårt att locka soffliggare till vallokalerna

Moa Svensson och Sofia Bergström tycker sig se hur vänstervindarna nått även det starka M-fästet Täby.
Moa Svensson och Sofia Bergström tycker sig se hur vänstervindarna nått även det starka M-fästet Täby. Foto: Maja Eriksson

I Täby kommunhus är stämningen dämpad. Det moderata kommunalrådet Leif Gripestam skyller resultatet delvis på soffliggarna. Men den förklaringen stöter på patrull.

På en bänk utanför det askgrå butikskomplexet Täby centrum har Sofia Bergström, 24, och Moa Svensson, 22, hittat en plats i solen. De har följt debatten efter söndagens EU-val lite sisådär. Men att Moderaterna gjorde ett katastrofval har inte gått att undgå.

Att partiet dessutom förlorat mark i den annars M-starka hemorten Täby förvånar inte Sofia Bergström.

När hon växte upp var det nästan otänkbart att rösta på något annat än Moderaterna. I dag har flera av hennes vänner svängt vänsterut. Att vara höger är något som hon menar är i det närmaste tabu­belagt. Risken att sammanblandas med Sverigedemokraterna är allt för stor.

– Man vill inte förknippas med dem och då går man kanske mer mot Centerpartiet och Miljöpartiet, säger Sofia Bergström.

Ett stenkast därifrån, i Täby kommunhus, är stämningen dämpad. Här har M varit det dominerande partiet sedan 1970-talet och det är här som de tidigare makarna Reinfeldts politiska karriärer tog avstamp. Men för fyra år sedan fick sig M-politikerna en omgång när partiet tappade drygt 11 procenten­heter i kommunalvalet. Att väljarna i EU-valet än en gång valde att gå mot partiet förklarar kommunalstyrelse­ordföranden Leif Gripestam (M) med att man inte lyckades få gehör för sina frågor.

– De blev inte lika uppmärksammade helt enkelt, säger han och pekar på bland annat frihandeln och EU-skatterna. Precis som Carl Bildt och Gunnar Hökmark anser Leif Gripestam att Moderaternas katastrofval går att spåra till den misslyckade mobiliseringen av väljarna.

– Vi har fler soffliggare, konstaterar han.

Men frågan är om argumentet håller. Valresultatet i Täby var på valnatten 58,7 procent, något mer än valet 2009 då 58,5 procent röstade. Samma trend syntes i andra starka M-fästen som Danderyd och skånska Vellinge. Även det totala valdeltagandet nationellt var högre i årets val jämfört med 2009.

Statsvetaren Malena Rosén Sundström är skeptisk.

– Det är en halvtaskig förklaring, för moderata och borgerliga väljare överlag brukar ta sig till vallokalerna i högre utsträckning än de röda väljarna, säger hon.

procent av Täbybornas röster gick

procent av Täbybornas röster gick till Moderaterna i söndags. Förra EU-valet fick partiet 37,6 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.