Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Moderaterna välkomnar gårdsförsäljning

Moderaterna välkomnar förslaget om gårdsförsäljning av alkohol – trots varningar från Folkpartiet och Kristdemokraterna om att det kan hota Systembolagets monopol.

– Jag kan tänka mig att den öländske bonden i första hand har intresse av att sälja öländska viner och det är väl det som kommer att ske också. Om vinbonden även vill sälja vin från Toscana eller någon annan del är det väl bra för vinbonden och turismen. Om gårdsförsäljningen skulle hota Systembolaget ska vi inte genomföra den, säger Jan R Andersson, alkoholpolitisk talesman i Moderaterna.

DN kan nu avslöja att utredningen om gårdsförsäljning vill tillåta tillverkare att vid sidan om Systembolaget sälja inte bara sina egna produkter utan också konkurrerande märken av samma typ av alkoholdryck.

Det skulle innebära att en vinbonde på Öland skulle få sälja vin från Italien, en svensk whiskytillverkare skulle också få sälja skotsk whisky och ett svenskt bryggeri skulle få öppna en butik med egna utländska ölsorter.

Utredningen vill begränsa försäljningen till högst 10.000 liter per år. Trots den och andra begränsningar varnar kritiker för att Systembolagets försäljningsmonopol hotas.

– Om privata butiker säljer alkohol och dessutom har ett sortiment, då har man inte längre ett försäljningsmonopol. Utredaren borde läsa på om vad ett monopol innebär, säger Vidar Aronsson, förbundsordförande för Ungdomens nykterhetsförbund.

Socialdemokraten Lena Hallengren, vice ordförande i socialutskottet, säger sig vara positiv till gårdsförsäljning, men vill få ett skriftligt undantag från EU-kommissionen ”som garanterar fortsatt svenskt detaljhandelsmonopol genom vårt Systembolag”.

”Vi kommer inte att rösta ja till gårdsförsäljning om det på något sätt kan hota Sveriges rätt att ha kvar Systembolaget”, skriver hon i ett uttalande.

Nästa vecka har utredningen om gårdsförsäljning av alkohol sitt sista möte. Dessförinnan vill utredaren Lotty Nordling inte kommentera DN:s avslöjande om innehållet i utredningens förslag.

– Utredningen är inte klar, säger hon till TT.

Tidigare har alkohollagsutredningen kommit fram till att gårdsförsäljning inte är förenligt med Systembolagets monopol.

Utredningen om gårdsförsäljning ska landa på barn- och äldreminister Maria Larssons (KD) bord på socialdepartementet. Där säger pressekreterare Niclas Thorselius till TT att ministern inte kommenterar frågan nu, men att utredningen ska lämnas till Larsson senast vid månadsskiftet november—december.

Därefter ska utredningen ut på remiss. En eventuell proposition kan tidigast komma någon gång under nästa år.

Den stora frågan är vilken falang inom den borgerliga regeringen som ska vinna; den som vill tillåta gårdsförsäljning, där Moderaterna och Centern är pådrivande, eller motståndarna som framför allt finns inom Kristdemokraterna och Folkpartiet.

Mats J Larsson
matsj.larsson@dn.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.