Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Moderaterna vill ha samhällsprov för nyanlända

Foto: TT

Moderaterna vill sänka etableringsersättningen för nyanlända som inte klarar ett prov i samhällsorientering. Men enligt Arbetsförmedlingen klarar mindre kommuner ibland inte av att erbjuda kursen.

Moderaterna vill införa ett examensprov i kursen i samhällsorientering som kommunerna erbjuder nyanlända, rapporterar TV4. Om eleven inte klarar provet ska etableringsersättningen minska – men partiet har ännu inte kommit fram till hur stor minskningen ska bli. Kursen som erbjuds handlar bland annat om vilka normer och värderingar som är dominerande i Sverige.

– Bara en tredjedel har genomgått samhällsorienteringen efter mer än 18 månader. Det betyder att väldigt många inte får del av den viktiga informationen som handlar om rättigheter och skyldigheter för att man ska kunna vara en del av svenskt samhällsliv, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk och integrationspolitisk talesperson till TT.

Förslaget, som presenteras i dag, har inte diskuterats med regeringen eller övriga riksdagspartier.

– Min förhoppning är att regeringen tar till sig av det här förslaget, för vi behöver komma igång med samhällsinformation tidigare, den behöver bli skarpare, och alla behöver delta, säger Elisabeth Svantesson.

Arbetsförmedlingen tar inte ställning i frågan om etableringsersättningen ska villkoras mot ett avklarat prov, men diskuterar frågan om det låga deltagandet med kommunerna. Fredrik Möller, sakkunnig på enheten för integration och etablering på Arbetsförmedlingen, säger att mindre kommuner ibland har svårt att erbjuda kursen om de saknar lärare eller tolkar som talar de nyanländas hemspråk.

– Kanske kan närliggande kommuner samverka tillsammans om en kommun inte kan anordna kursen på egen hand, säger Fredrik Möller till TT.

63 procent gick inte kursen

Asylsökande kan ansöka om en etableringsplan från Arbetsförmedlingen för att få etableringsstöd på högst 308 kronor om dagen, som betalas ut av Försäkringskassan.

I etableringsplanen ingår en kurs i samhällsorientering, svenskundervisning och arbetsförberedande aktiviteter. Kommunerna är skyldiga att stå för samhällsorienteringen.

Under 2014 hade endast 37 procent av dem som haft etableringsplanen i mer än ett år deltagit i samhällsorienteringen.

Källa: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.