Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mona Sahlin öga mot öga med nazisterna i Ludvika

02:00. På torsdagen besökte regeringens samordnare mot extremism, Mona Sahlin, Ludvika för att hjälpa politikerna att handskas med nazisterna i kommunen.

På torsdagen besökte regeringens samordnare mot extremism, Mona Sahlin, Ludvika för att hjälpa politikerna att handskas med nazisterna i kommunen. På ett möte med de boende ställdes hon öga mot öga med Svenska motståndsrörelsen.

Ett tungt regn drar in över Ludvika. Under ett träd utanför stadshuset står ett par män med afrikansk bakgrund och pratar. I fullmäktigesalen håller Mona Sahlin i ett seminarium om extrema rörelsers framväxt i Sverige. Särskilt fokus ligger på de nazister som nyligen har tagit sig in i kommunfullmäktige.

Efter valet i höstas lyckades Pär Öberg från Svenska motståndsrörelsen (SMR) kuppa in sig i kommunpolitiken via ett SD-mandat. DN kunde i ett stort reportage i maj berätta hur Öberg under ett möte  i kommunen ställt sig upp i sammanträdessalen och hetsat mot judar.

Ingen av de etablerade politikerna i salen bemötte retoriken. Mötet fortsatte som att inget hade hänt.

– Vi har diskuterat mycket vad som hände. I det fallet diskuterade vi ett förvärv av en folkhögskola, då hade ingen väntat sig att Pär Öberg skulle trigga i gång en sådan ramsa. Det var en chock, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson (S).

I sitt samtal med Mona Sahlin bad han henne och samordningsgruppen om hjälp med kunskap för att kunna konfrontera extremisterna i framtiden.

– Vi måste bygga upp den politiska kunskapen så att vi känner oss beredda att ta debatten.

Och debatten fick politikerna ta. För när Mona Sahlin på kvällen skulle diskutera extremism tillsammans med de boende i Ludvika i Folkets hus dök SMR upp. Enligt Sahlins medarbetare spridde mellan 10–15 mörkklädda män ut sig i mötessalen.

Först ut att begära ordet var Pär Öberg. Han krävde debatt med Mona Sahlin.

– Han vägrade släppa mikrofonen och sade: ”varför vägrar du debattera med mig?" Då svarade jag att det är ju det jag gör, säger Mona Sahlin till DN över telefon och berättar hur de andra åhörarna på mötet ställde sig upp och applåderade henne.

Enligt Sahlin greppade även flera av politikerna från de etablerade partierna mikrofonen och tog debatten med nazisterna.

– Jag kände mig oerhört stärkt. Ibland blir diskussionen på riktigt, och det blev den i kväll. Riktiga människor som diskuterade sin vardag och rätt till en hudfärg och uttrycka sina åsikter. Jag hoppas att detta gav dem ett självförtroende som håller i sig, säger Mona Sahlin.

Var det en hotfull stämning?

– Ja, de är ju hotfulla. De sitter utspridda i en sal med armarna i kors, blängande på varandra och tittandes mot sin ledare. De pratade om att ”vi är de riktiga nationalisterna och vi vill inte se förrädare i vårt land”. Det är klart att det skrämmer, och det är deras tanke.

Var du orolig för din egen säkerhet?

– Nej, det var jag inte. De här grabbarna passerar aldrig den typen av gränser på ett sådant här möte. De vet precis vad de gör, men de sitter där och försöker visa att de är många, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin har i år besökt 88 kommuner runt om i landet för att ge dem stöd, men också informera om extrema höger-, vänster- och våldsbejakande jihadistgruppers framväxt. Kommunernas insikt om problematiken menar hon befinner sig på en skala från ”yrvaket naiv” till ”väldigt erfaren”.

– Ludvika befinner sig inte längst ut på skalan men i själva sättet att jobba så har de mycket kvar att göra, konstaterar Mona Sahlin.

– Det har varit väldigt yrvaket, det sticker vi inte under stol med, säger Leif Pettersson.

För att Pär Öberg skulle ta plats i Ludvika kommun krävdes bara 18 röster och en öppen SD-lista. Mona Sahlin ser en risk att gruppen växer till nästa val och drar paralleller till nazistiska Svenskarnas parti som växte från några hundra till flera tusen röster mellan två val.

– Vad SMR har för ambitioner vet inte jag, men det är tillräckligt allvarligt att Sverige har nazistiska grupper i en del av våra fullmäktigegrupper och att de kan bli fler efter valet om normaliseringen av dem fortsätter, säger hon.

En del kommuner har mycket att arbeta med, menar du, vilket ansvar har staten för att det ser ut som det gör?

– Man har inte skött det speciellt väl. Sett i hela samhället så finns det delar som säger att ”vi ska inte uppmärksamma det här, det ger dem bara uppmärksamhet”. Det har funnits en naivitet på nationell nivå.

Mona Sahlin forsätter.

– Tystnad har aldrig stoppat vare sig extrema åsikter eller en diktator.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.