Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Monica Lewinsky: Förödmjukelsen var olidlig

Monica Lewinsky.
Monica Lewinsky. Foto: Ouzounova/Splash News/ IBL

Monica Lewinsky blev känd i hela världen på det brutalaste av sätt. ”Det fanns stunder när döden framstod som den enda utvägen”, berättade hon under ett Sverigebesök på fredagen, då hon prisades för sitt arbete mot näthatet.

Hat och verbal galla har oreflekterat utspytts i alla tider, men medan det förr stannade vid middagsbordet eller kanske ett möte på gatan kastas det i dag i ansiktet på snart sagt alla som använder sociala medier eller läser kommentarsfält.

Det får en rad dystra konsekvenser, från att opinionsbildare slutar vara aktiva i sociala medier och släcker ner sina Twitterkonton till att tonårstjejer drabbas av depression.

Men näthatet kan få ännu värre konsekvenser. I september 2010 drev det den tonårige Tyler Clementi att hoppa från George Washingtonbron i New Jersey. För Monica Lewinsky blev händelsen en obehaglig påminnelse om hennes eget liv under 1990-talets sista år.

– Det fanns stunder när döden framstod som den enda utvägen, säger hon.

Clementis självmord gjorde att Lewinsky beslöt sig för att bryta en decennielång tystnad, och så småningom började hon använda sin egen berättelse för att kämpa mot hat och hot i sociala medier.

Foto: Joe Burbank/APBill Clinton. Foto: Joe Burbank/AP

Monica Lewinsky blev på ett brutalt sätt känd i hela världen av skäl som var sämre än de flesta man kan föreställa sig: som praktikanten som hade ett förhållande med USA:s president Bill Clinton.

– Inte en dag går utan att jag påminns om mitt stora misstag att bli kär i min chef när jag var 22. Jag är den enda över 40 som inte vill bli 22 igen, sade Lewinsky under ett seminarium i Stockholm på fredagen.

Hon hade bjudits till Sverige av affärsnätverket Klara K för att motta det nyinstiftade Pingvinpriset för sin aktivism mot näthatet.

– Det var första gången en nyhet spreds stort på nätet. För mig personligen innebar det att jag över en natt gick från att vara anonym till att bli förödmjukad över hela världen.

Inte en dag går utan att jag påminns om mitt stora misstag att bli kär i min chef när jag var 22.

Hon blev stämplad som ”hora”, ”slampa”, ”fet” och – presidentens beryktade ord – ”den där kvinnan”, berättar hon.

– Det var lätt att glömma att ”den där kvinnan” var en person med känslor.

På den tiden fanns inte sociala medier, och nätmobbning var inte ens ett begrepp, men det fanns ryktessajter och chattgrupper, och mejl kunde spridas brett.

Monica Lewinsky förlorade sitt rykte och sin värdighet och var nära att förlora sitt liv.

Vid ett tillfälle, när hon tagit sin tillflykt till en skogsstuga och så när börjat känna sig som människa igen, ringde telefonen och hon blev blixtkallad till Washington för att tvingas verifiera tjugo timmars telefonkonversation med Bill Clinton och ”mitt sämsta jag”.

Foto: Gorm Kallestad/TTMonica Lewinsky. Foto: Gorm Kallestad/TT

– Sedan sändes banden i tv. Och stora delar lades ut på nätet. Förödmjukelsen var olidlig.

Men det fanns hopp, skulle det visa sig, och det ville Monica Lewinsky förmedla i sitt anförande på fredagen.

Hennes resa ut ur förödmjukelsens förtvivlan har varit lång, skakig och med många hinder, men så här långt har hon kommit. Hon står på fastare mark, och hon vill åstadkomma förändring.

– Det är dags att ingripa på nätet och i vår kultur. Vi har en empatikris och behöver odla vår medkänsla. Skam överlever inte empati.

– Sociala medier kan riva ner oss, men de kan också bygga upp oss.

Så, ja: Monica Lewinsky finns på Twitter.

Fakta. Pingvinpriset
  • Pingvinpriset är instiftat av affärsnätverket Klara K.
  • “Priset är ett erkännande för mod och systerskap och delas ut i syfte att stärka röster i ett internetklimat som liknar de antarktiska isvindarna”, säger Camilla Wagner, vd för Klara K till nätverkets hemsida.

Källa: Klara K

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.