Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mora backar om strålfri zon

Mora kommun backar nu om förslaget att införa en strålningsfri zon. Därmed riskerar inte längre Dalarna att hamna tv- och mobilskugga.

Dagens Nyheter skrev i fredags om hur en man utanför Mora har övertalat kommunen att införa en ”strålningsfri zon” på hans tomt. Orsaken var att invånaren har klagat på huvudvärk och stickningar i hjärtat på grund av strålning.

Miljökontoret i Mora-Orsa ville tvinga mobiloperatörer och statliga Teracom att rikta om sina master, vilket skulle kunna leda till att delar av kommunen blir utan täckning.

Miljönämnden har varit positiv, men körs nu över av kommunens toppolitiker, enligt Expressen.

– Kommunen kommer inte vidta någon åtgärd i detta ärende, säger Bengt-Åke Rehn, kommunstyrelsens ordförande i Mora, till tidningen.

Miljökontoret i Mora ville att företag skulle vidta åtgärder så att effekttätheten vid mannens fastighet inte fick överstiga 50 nanowatt per kvadratmeter. Ett extremt lågt värde – normalt ligger strålningsnivån på omkring 500.000 nanowatt per kvadratmeter.

Frågan är kontroversiell, men det finns inget stöd för att strålningen från mobilmaster är hälsofarlig, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

I vetenskapliga försök har patienter trott sig bli utsatta för signaler från en mobiltelefon och ändå uppgett att de fått kraftig huvudvärk, trots att inget fält har varit påslaget.

– Jag har noterat att detta nu blivit en riksangelägenhet. Min partikollega i miljönämnden får väl uttrycka vad han vill, jag har inte pratat med honom. Men det finns inga möjligheter alls enligt lagstiftningen att skapa så kallade strålningsfria zoner, säger Bengt-Åke Rehn till Expressen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.