Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mördade kvinnan kan ha jobbat ensam

Foto: Adam Ihse/TT

Den 22-åriga kvinnan hade jobbat på HVB-hemmet i Mölndal i ett halvår när hon på måndagsmorgonen attackerades med kniv. Trots att hon snabbt fick vård gick hennes liv inte att rädda. En ensamkommande 15-åring sitter nu anhållen, misstänkt för mord.

Dådet inträffade strax före klockan åtta och flera av de cirka tio ungdomarna på HVB-hemmet var redo att gå i väg till skolan. Av okänd anledning kom en av dem i bråk med den 22-åriga kvinnan. Pojken, som enligt åklagaren är femton år gammal, fick tag på en kniv och började hugga mot kvinnan. Enligt uppgifter från poliskällor till tidningen GT/Expressen ska minst ett hugg ha träffat i hennes rygg.

När polisen kom till platsen hade 15-åringen övermannats av två andra personer.

– Jag har utifrån vittnesmål och andra uppgifter beslutat att anhålla pojken på sannolika skäl misstänkt för mord, berättar kammaråklagare Linda Wiking.

Under måndagen hördes pojken men hur han ställer sig till anklagelserna är åklagaren inte beredd att kommentera. Åklagaren väljer att inte heller berätta hur länge pojken vistats i landet eller var han kommer ifrån.

– Jag kan inte se att det har någon betydelse för brottets utredning, säger hon.

Pojkens försvarare, advokat Niclas Unger, vill över huvud taget inte svara på några frågor.

HVB-hemmet i Mölndal drivs av Living Nordic AB. Enligt företagets talesperson Staffan Alexandersson var den döda kvinnan relativt nyanställd.

– Som jag förstår det har hon arbetat där sedan i somras, säger han till DN.

Enligt Staffan Alexandersson ska inga vålds- eller hotincidenter tidigare ha inträffat på boendet. Living Nordic AB var i höstas föremål för oanmäld tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Vi är självklart chockade efter denna djupt tragiska händelse. Men vi har inte sett någon spänning på varken det här eller andra boenden tidigare, absolut inte, fortsätter Alexandersson.

Enligt fackförbundet Vision är ett generellt problem inom asylboenden och HVB-hem att anställda inte sällan jobbar ensamma.

– När trycket på flyktingmottagandet ökat ser vi tyvärr att det här är väldigt vanligt, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg inom Vision.

Huruvida den mördade 22-åringen hade sällskap av annan personal eller inte kunde Staffan Alexandersson under måndagen inte svara på.

– Inte en aning, det är såna detaljer som jag inte har koll på. I vissa boenden jobbar man i och för sig ensam, men alla våra verksamheter är godkända av IVO.

Kunde Living Nordic AB ha gjort mer för att trygga säkerheten?

– Just nu behöver vi landa i det som har hänt. Men det är en analys som vi behöver fundera över. Sånt här får inte hända. Vi är väl medvetna om att det finns ett efterarbete att göra här, svarar Staffan Alexandersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.