Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mordade-lakaren-karolin-hakim-31-hedras-pa-sjukhuset/

Sverige

Mördade läkaren Karolin Hakim, 31, hedras på sjukhuset

Karolin Hakim mördades 26 augusti i området Ribersborg i Malmö. Hon blev 31 år gammal. Foto: Privat

Läkaren Karolin Hakim som mördades förra veckan hade precis avslutat sin AT-tjänst på Värnamo sjukhus. Nu håller de tidigare kollegorna en minnestund för henne. 

– Hon var jätteomtänksam, säger läkarkollegan Mathias Lindblad till Läkartidningen

På måndagsförmiddagen förra veckan mördades 31-åriga Karolin Hakim på öppen gata i Malmö. Hon höll sin två månader gamla bebis i famnen när minst en gärningsman kom fram och sköt henne i huvudet. Grannen Marilyn och en till person försökte rädda livet på henne, men det var försent.

Så sent som i juni avslutade Karolin Hakim sin AT-tjänstgöring på Värnamo sjukhus. Kort därpå blev hon mamma för första gången. Hon hade studerat medicin i Poznan i Polen och tog examen för ett par år sedan.

– Jag känner henne sedan länge eftersom vi pluggade tillsammans. Hon kom till Poznan två terminer innan mig, säger ST-läkaren Mathias Lindblad i en intervju med Läkartidningen.

Bild 1 av 3 Läkaren Karolin Hakim hedras med en minnestund på Värnamo sjukhus.
Foto: Privat
Bild 2 av 3 Karolin Hakim hade precis avslutat sin AT-tjänst när hon blev mamma. Två månader senare blev hon ihjälskjuten i Malmö.
Foto: Privat
Bild 3 av 3 Karolin Hakim mördades 26 juli i området Ribersborg i Malmö. Hon blev 31 år gammal.
Foto: Privat

Han beskriver Karolin Hakim som en driven och målinriktad person.

– Hon var en person som tog initiativ och det var mycket tack vare henne som vi svenskar började umgås och det blev en gemenskap, säger han.

– Hon var jätteomtänksam. Försökte alltid få med alla svenska studenter och se till att det hände något.

Senare blev de arbetskamrater på Värnamo sjukhus. Mathias Lindblad var på semester när han fick reda på vad som hade hänt sin vän. 

– Det kändes fruktansvärt. Jag kunde inte tänka på något annat än hur overkligt det var att något sådant här hade hänt henne.

På fredagen håller Värnamo sjukhus en minnestund för att hedra Karolin Hakim. De tidigare kollegorna kommer att kunna tända ett ljus för sin mördade läkarkollega.

Foto: Anders Hansson

Ingen är gripen misstänkt för mordet. Så sent som på torsdagen släpptes den 19-årige man som suttit häktad misstänkt för bland anat medhjälp till mord. Han är fortfarande aktuell i utredningen, enligt åklagaren. Försvaret menar att han inte har något med mordet på Karolin Hakim att göra.

DN har varit i kontakt med Mathias Lindblad, som avböjer intervju och hänvisar till artikeln i Läkartidningen. Karolin Hakims anhöriga har godkänt publiceringen av namn och bild.

Läs mer: Misstänkt 19-åring släpps fri efter mordet på kvinnan i Malmö