Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 13:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mordarens-sista-meddelande-jag-fucking-hatar-mig-sjalv/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mördarens sista meddelande: ”Jag fucking hatar mig själv”

Anton Lundin Ptettersson på sin väg genom skolan.
Anton Lundin Ptettersson på sin väg genom skolan. Other: Polisens förundersökningsprotokoll/TT

55 minuter innan terrordådet på skolan, skickade Anton Lundin Pettersson ett meddelande till sin vän, om att han hatade sig själv och ville dö: ”Jag hoppas att de där jävla poliserna siktar ordentligt, jag vill verkligen inte överleva.”

Det framkommer i en ny bok.

Meddelandet, som hittills varit okänt även för polisen, hittades av journalisten Åsa Erlandsson, som skrivit en ny bok om terrordådet på skolan i Trollhättan den 22 oktober 2015. Erlandsson har gjort en djuplodande research om den 21-åriga Anton Lundin Pettersson som gick in på skolan Kronan med ett svärd och mördade en lärare, en elevassistent, en elev och skadade ytterligare en elev.

Han trodde att han hade folkets stöd, precis som Lasermannen trodde när han sköt invandrare i början av 1990-talet.

På hallbyrån hade han lämnat ett brev som handlade om att invandringen var orsaken till ”samhällets förfall”. Lundin Pettersson slog till under den stora flyktingvågen 2015, när antalet rapporterade hatbrott slog rekord.

– Han trodde att han hade folkets stöd, precis som Lasermannen trodde när han sköt invandrare i början av 1990-talet. För honom blev det naturligt att läsa in sina egna misslyckanden i andra, helt oskyldiga som han såg som syndabockar, säger Åsa Erlandsson.

Genom att gå igenom hundratals nätsidor där mördaren lämnat digitala spår, fann hon att Lundin Petterson 55 minuter innan han gick in på skolan, skickade ett meddelande via en spelsajt till en 25-årig man i Holland som han under flera år haft kontakt med, men aldrig träffat:

”Tjena mannen! Jag har inte mycket tid, så jag går rakt på sak. Jag kommer vara död inom de närmaste timmarna, max. Jag minns hur kul vi hade det när vi spelade Swtor (ett Star Wars-spel online, reds anm) tillsammans, och jag vill att du ska veta att du är den bästa vän jag någonsin haft. Du är fantastisk. Jag kommer sakna dig så mycket, även om jag vet att jag hade kunnat vara mer aktiv, men du känner mig, jag fucking hatar mig själv. Om det finns ett liv efter detta hoppas jag att vi ses där! Jag hoppas att de där jävla poliserna siktar ordentligt, jag vill verkligen inte överleva tumultet. Men i alla fall. Jag älskar dig. //Anton”

Erlandsson reflekterar över innehållet.

– Det skiljer sig väldigt mycket från det brev han lade på hallbyrån. Här talar han om sitt självförakt.

Åsa Erlandsson har intervjuat alla de drabbades familjer och även anhöriga omkring mördaren. De ger en bild av hans ensamhet, sociala svårigheter och önskan att dö. Perioden innan vacklade han mellan alternativen: söka hjälp, ta livet av sig på ”vanlig väg” eller attackera människor omkring sig för att dödas.

Erlandsson lyckades få kontakt med den holländske spelvännen, som hade motsatt världsåskådning än den som dådet gav uttryck för.

– Anton var en dubbelnatur som levde i olika världar. Det var ett rasistiskt dåd han genomförde, det är ingen tvekan om saken. Det här är ingen ”tycka-synd-om-Anton-bok”. Poängen är att han hade en giftcocktail av olika drivkrafter i sig.

Boken ”Det som aldrig fick ske – skolattentatet i Trollhättan” släpps den 29 september på Norstedts förlag.

Fakta.Anton Lundin Pettersson och skolattacken

Anton Lundin Pettersson, 21, lämnade ett avskedsbrev i hemmet i Trollhättan den 22 oktober 2015, där han bland annat skrev att ”invandrare kommer hit och bara tar” och att ”samhället har blod på sina händer”.

Därefter utförde han det som kom att rubriceras som ett hatbrott på skolan Kronan, där många elever har invandrarbakgrund.

Maskerad tog han sig in med ett svärd och mördade en lärare, en elevassistent och en elev och skadade ytterligare en elev.

Därefter sköts han ihjäl av polis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.