Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mordet-i-uddevalla-aklagare-hoppas-pa-atal-till-varen/

Sverige

Mordet i Uddevalla: Åklagare hoppas på åtal till våren

01:59. Detta har hänt i fallet kring den försvunna 17-åriga flickan i Uddevalla.

En 23-årig man har suttit häktad sedan den 22 november, på sannolika skäl misstänkt för mord. När han greps hade en 17-årig flicka varit försvunnen från Uddevalla i runt en vecka. Hoppet om att hitta henne vid liv släcktes när en kroppsdel hittades.

Åklagaren Jim Westerberg säger nu att han hoppas kunna väcka åtal mot 23-åringen under våren.

Förundersökningen omfattar hundratals analyser och förhör. Den 23-årige mannen har konsekvent nekat till all inblandning i 17-åringen försvinnande, men är sedan snart tre månader häktad, på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat henne.

Enligt handlingar från tingsrätten är 23-åringen den försvunna flickans före detta pojkvän.

Jim Westerberg, åklagare och förundersökningsledare i ärendet, säger till DN att utredningen går framåt och att misstankarna mot mannen har stärkts.

– Genom att vi får in analyser från den misstänkta brottsplatsen så kan vi se mer vad som kan ha försiggått där, säger han.

Ytterligare två personer, båda i 40-årsåldern, har varit anhållna, misstänkta för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Den senare brottsrubriceringen innebär att man olovligen befattar sig med en död persons kropp, till exempel genom att flytta på kvarlevor. Efter en häktningsförhållning släpptes dock de båda misstänkta på fri fot.

 

Bild 1 av 2 Uddevallabor samlades till en minnesstund när det stod klart att den 17-åriga flickan var död.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2 Åklagare Jim Westerberg vid en tidigare häktningsförhandling i Uddevalla.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Westerberg lämnade på torsdagen in en framställan till Uddevalla tingsrätt där han begär att 23-åringen ska bli kvar i häktet i ytterligare fyra veckor.

– Jag hoppas att förundersökningen börjar bli färdig om en månad. Sedan ska försvaret få ett skäligt rådrum på några veckor och sedan kan vi väcka åtal, säger han.

Den misstänktes försvarsadvokat Beatrice Rämsell säger till DN att han har förhörts av polis fler än tio gånger och alltjämt bedyrar sin oskuld.

– Det jag kan säga är att det material som vi har sett binder inte honom till försvinnandet eller till att hon är död, säger Rämsell.

Efter flickans försvinnande engagerade sig tusentals personer i stora sökinsatser i och runt Uddevalla. Den 29 november offentliggjorde polisen att en kroppsdel som tillhörde 17-åringen hade hittats och att det var uteslutet att hon skulle återfinnas vid liv.

Polis och kustbevakning sökte efter flickans kroppsdelar i Bäveån som rinner genom Uddevalla och i fjorden utanför staden.
Polis och kustbevakning sökte efter flickans kroppsdelar i Bäveån som rinner genom Uddevalla och i fjorden utanför staden. Foto: Tomas Ohlsson

Några ytterligare fynd av kroppsdelar har enligt Jim Westerberg inte gjorts sedan dess, men han hänvisar till att hovrätten för västra Sverige så sent som i onsdags dömde en man för ett uppmärksammat mord i Göteborg, trots att offrets kropp fortfarande saknas.

”NN (den dömdes namn, reds. anm.) har haft möjlighet att utföra gärningen och utredningen i målet är så robust att det saknas någon rimlig alternativ hypotes som skulle kunna utesluta NN som gärningsman. Samtliga de förutsättningar för en fällande dom som anges ovan, är därmed uppfyllda”, skriver hovrätten i domen.

– Det är intressant och det visar att det inte alltid behövs en kropp, säger Jim Westerberg.

De två personer som anhölls i december förra året är fortfarande misstänkta för brott, även om de i dag befinner sig på fri fot. Westerberg utesluter inte att även de kan komma att åtalas.

– Misstankarna kvarstår. Så länge inte alla väsentliga spår är avfärdade så kan vi inte släppa dem. Det kan bli så att åtalet gäller alla tre, eller bara en person, eller två av dem, säger han.

Den mordmisstänkte 23-åringen är häktad med fulla restriktioner, vilket innebär att han inte får ha någon annan kontakt med omvärlden än den som förmedlas via hans advokat och polisens utredare.

– Vi ser fram emot att få en fullständig förundersökning. Det är otroligt betungande för honom att vara häktad på det här sättet i total isolering, säger Beatrice Rämsell.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.