Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mordet på Olof Palme: nytt vittne pekar ut agent

Den 28 februari 1986 mördades Olof Palme på väg hem från Grand.
Den 28 februari 1986 mördades Olof Palme på väg hem från Grand. Foto: TT

Nya tips om mordet på statsminister Olof Palme kommer fortfarande in till polisen. Ett nytt tips som Palmegruppen tar på allvar kommer från en biobesökare som var på Grand samtidigt med Olof och Lisbet Palme under mordnatten.

– Jag och min fru skulle köpa biljetter när Lisbet kom med Olof i bakhasorna. Hon frågade om det här var biljettkön, berättar mannen för DN.

Han och hans hustru skulle se filmen ”Ran” av Akira Kurosawa och makarna Palme skulle se ”Bröderna Mozart”, av Suzanne Osten.

”Ran” började före ”Bröderna Mozart”. Den prisbelönta japanska filmen pågår i knappt två och en halv timme, medan Ostens film är betydligt kortare.

– Vi satt längst bak i salongen, berättar mannen. När reklamen var slut och filmen börjat så kom det in en man och satte sig längst ut, nära utgången, berättar vittnet.

Foto:

Läs mer: ”Christer Pettersson kartlade Palmes vanor”

När filmen närmade sig upplösningen och dramatiken var som störst reste sig plötsligt mannen och lämnade salongen.

– Jag tror att det var i samband med att ”Bröderna Mozart” slutade, berättar mannen.

Han vet inte exakt när de själva kom ut från salongen, men tror att makarna Palme då hade hunnit lämna Grand.

– Vi gick runt kvarteret och tog bilen hem. Morgonen därpå fick vi veta att Palme blivit mördad, berättar han.

Först härom året tog vittnet kontakt med Palmegruppen.

– Strax efter mordet var det min fru som hade tid att vittna. Utredarna var mycket intresserade. De undrade om mannen kunde se ut som en kurd. Hon svarade att hon inte visste hur en kurd ser ut. Hon fick komma in och titta på en massa foton, men hon hittade inget som liknade besökaren.

Tiden gick och det så kallade ”kurdspåret” blev mindre aktuellt. Christer Pettersson blev huvudmisstänkt och senare friad.

– Livet är fullt av andra saker så jag tänkte inte så mycket på det, berättar mannen. Numera är han pensionär och har läst en del om Palmemordet.

När han diskuterade händelsen på Grand med sin hustru så upptäckte de att de hade olika minnesbilder från händelsen.

– Hon mindes att hon sett mannen i foajén. Jag är helt säker på att jag såg honom i salongen, berättar han.

På nätet tittade han också på olika spår i utredningen och såg då bilder på en amerikansk agent som arbetade för den chilenska säkerhetstjänsten under diktatorn Pinochet.

– När jag såg bilden så sa det pang, berättar mannen. Jag kan förstås inte säga att det var han, men det var väldigt likt, säger vittnet.

Företrädare för Palmegruppen har i Polistidningen berättat om de nya vittnesuppgifterna från Grand, utan att ge några detaljer.

– Ett exempel är att en person som befanns sig på biografen Grand där Palme såg sin sista film ringde efter 28 år. Vi letar fortfarande efter eventuella vittnen som köpt biljetter, berättar den erfarne utredaren Lennart Gustafsson för Polistidningen.

Läs mer: Först nu kan han berätta om Palmespåren: ”Den ena av mina uppgiftslämnare kunde inte framträda själv och den andra ville inte.”

Fakta. Dömd för attentat

Den amerikanske agent som det nya vittnet tyckte sig känna igen har förekommit i mordutredningen tidigare. Han är dömd för flera attentat på 1970-talet, på uppdrag av den dåvarande diktaturen i Chile.

Agenten har avtjänat ett straff i USA och lever där under skyddad identitet. Han ska ha befunnit sig i USA åtminstone strax före och strax efter mordet på Olof Palme.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.