Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mordfriade-esa-teittinen-stammer-staten/

Sverige

Mordfriade Esa Teittinen stämmer staten

Foto: Magnus Hallgren

Esa Teittinen anser att skadeståndsbeloppet för lidande på drygt åtta miljoner kronor är otillräckligt för de åtta åren han satt felaktigt dömd för mord. Nu stämmer han svenska staten för att få ytterligare sju miljoner kronor.

– Esa har blivit respektlöst behandlad och jag förstår att han vill kriga, säger hans advokat Marko Tuhkanen.

Esa Teittinen dömdes 2010 till 15 års fängelse för mordet på en vän som 2009 hittades död i ett badkar. DN:s granskning av utredningen kring mannens död visade att den hade stora brister, det saknades bland annat teknisk bevisning och polisen gjorde ingen brottsplatsundersökning. 

I mars 2018 beviljade Högsta domstolen Esa Teittinen resning, och i augusti släpptes han fri efter att hovrätten prövat målet på nytt. Totalt satt Esa Teittinen frihetsberövad, häktad och i på anstalt i åtta år och tre månader.

Esa Teittinen begärde ersättning på totalt 25 miljoner kronor av svenska staten för tiden han suttit oskyldigt dömd, varav 21 miljoner för lidande. Men förhandlingen med Justitiekanslern, JK, slutade med att Esa Teittinen fick 8.250.000 kronor i ersättning för lidande och en miljon kronor i för förlorad arbetsförtjänst.

Såväl Esa Teittinen som hans advokat Marko Tuhkanen menade att lidandeersättningen var för låg; JK hade inte vägt in det ”övergrepp” staten begått mot Esa eller beaktat att polisen gömt undan viktig bevisning. 

Därför beslutade Esa Teittinen att ta strid mot staten. På måndagen skickade han via sin advokat in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Där kräver han ytterligare närmare sju miljoner kronor i ersättning. Totalt vill Esa ha 15 miljoner i skadeståndsersättning.

I stämningsansökan framför de särskilt kritiken mot polisen och skriver att: ”polisutredningen i hög grad har präglats av vårdslös och uppsåtliga felaktigheter. Polisen har grovt misskött sin uppgift i att bedriva en objektiv mordutredning.”

– Vi menar att man ska få ett större skadestånd när polisutredningen är så dålig, säger Marko Tuhkanen.

Advokaten hoppas att man kan nå en förlikning med JK och därmed undvika en långdragen och kostsam rättegång där Esa Tiettinen har bevisbördan. 

– Den stora frågan är hur man ska komma fram till lidandebeloppet. Det finns ingen praxis. Men jag hoppas att staten tar sitt förnuft till fånga och går med på förlikning, säger Marko Tuhkanen.

För Esa innebär stämningen en stor risk, om han förlorar kan han få betala hela rättegångskostnaden som kan uppgå till miljonbelopp. 

– Esa är beredd att ta smällen om det blir ett nederlag. JK såg inte det här komma utan trodde att vi skulle stå med mössan i hand och ta det staten ger. Men nu är vi här, säger Marko Tuhkanen.