Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mordmisstänkt har vaknat – ändrad misstanke mot den yngre

Foto: Lisa Mattisson

Männen som misstänks för måndagens mord på Ikea i Västerås begärs häktade. Begäran lämnades in på torsdagsmorgonen. För den yngre av männen har häktningsframställan ändrats till att han nu misstänks för medhjälp till mord.

Den 23-årige mannen anhölls klockan 17.32 på måndagen och begärdes häktad strax efter halv tio på torsdagen. Fram till dess gällde brottsmisstanken mord. Vid 14.30-tiden på torsdagen meddelade åklagarmyndigheten att man gått in till rätten med en justerad häktningsframställan, av vilken det framgår att mannen inte längre är misstänkt för mord, utan för medhjälp till mord och att det är den lägre misstankegraden som gäller: mannen är skäligen misstänkt för medhjälp till mord.

För den 36-årige mannen gäller alltjämt att han är på sannolika skäl misstänkt för mord, den högre misstankegraden.

Eva Lindahl, kommunikationsdirektör vid Landstinget i Västmanland, bekräftar för DN att 36-åringen har vaknat.

– Han är vaken. Tillståndet är allvarligt men bättre, säger Eva Lindahl som inte vill kommentera vilken vård som 36-åringen får eller om han har kunnat höras av polis.

36-åringen skadades svårt i händelsen och hade åtminstone före torsdagen inte kunnat höras då han vistats på sjukhus. Häktningsförhandlingar hålls i Västmanlands tingsrätt under eftermiddagen.

– Jag blev precis kontaktad av tingsrätten och vet ingenting mer än att min klient ligger på sjukhus. Jag kan alltså inte kommentera något, utan nu får jag åka till jobbet och sätta mig in i ärendet, säger advokat Per-Ingvar Ekblad som på förmiddagen förordnats som 36-åringens offentliga försvarare.

De två männen misstänks för knivmord på en 55-årig kvinna och hennes 27-åriga son på Ikea i Västerås på måndagen vid ettiden. Männen är bekanta med varandra, men har såvitt det är känt ingen som helst koppling till offren.

Händelseförloppet och motivbilden är oklar, men av den knapphändiga polisinformationen som finns är bägge männen från Eritrea, varav bara den ena har uppehållstillstånd i Sverige. På onsdagen blev det känt att 36-åringen ansökt om ett, men fått avslag två gånger, senast den 27 juli.

Avslagen motiveras med att mannen sedan tidigare har uppehållstillstånd i Italien dit han skulle avvisas omedelbart. På måndagen hade han varit på ett möte på Migrationsverket, men vad det handlade om är sekretessbelagt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.