Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mordmisstankt-i-kungsbacka-begard-haktad/

Sverige

Mordmisstänkt i Kungsbacka planerade ännu ett mord

Den man i 50-årsåldern som på torsdagen anhölls misstänkt för mord på en jämnårig kvinna han haft en relation med häktades på fredagen. Han är också misstänkt för förberedelse till mord på en annan person.

Samtidigt har en åklagare inlett en förundersökning om eventuellt tjänstefel från polisens sida.

Den 50-årige mannen anmälde sig själv till polisen efter midnatt natten till annandagen för att ha tagit livet av en kvinna han sedan tidigare haft en relation med. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord. Mordet ägde rum inomhus men åklagaren vill i nuläget inte säga var.

På fredagen häktades mannen av Varbergs tingsrätt.

– Jag har skickat in häktningsframställan under förmiddagen och mannen är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord och mord. Mannen anmälde sig själv till polis natten mot den 26 december och han medger omständigheterna kring dödsfallet, säger åklagare Eva Lotta Swahn.

Mordet ägde rum kring midnatt mellan den 25 och 26 december och enligt åklagaren ska det inte finnas några vittnen till det. Den misstänkte mannen är tidigare ostraffad.

– Dessutom misstänks mannen för att ha förberett ännu ett mord som han planerade genomföra under ungefär samma tidsperiod, säger Eva Lotta Swahn.

Åklagaren vill dock inte gå in på vem som var det tilltänkta offret.

Kvinnan hade slagit larm flera timmar tidigare och polisen utreder därför om tjänstefel har begåtts. Åklagare Bengt Åsbäck på särskilda åklagarkammaren har på fredagen inlett en förundersökning om detta.

– Jag har bett om ett antal förundersökningsåtgärder, bland annat att samla in material. Det kan finnas information i radiotrafik och i kvinnans 112-samtal, säger Åsbäck.  

Kvinnan ringde polisen klockan 21.20 på juldagen för att hon kände sig illa till mods. En patrull kom till hennes bostad och fick höra att mannen på åtminstone sms uttryckt hot mot både henne och sig själv.

– Polispatrullen och kvinnan har ett samtal under en bra stund på platsen och kommer till ett gemensamt beslut om att det inte var tillräckligt för att klassas som brott. Han är också helt okänd för oss, finns inte i något register och har inte ens böter, sade polisens presstalesperson Christer Fuxborg till DN på annandagen.

Kvinnan och mannen hade en relation sedan tidigare men gjorde nyligen ett uppbrott, vilket ska ha väckt starka känslor hos mannen.

Strax efter midnatt tog han kontakt med polisen för att berätta att han varit hos kvinnan och då tagit hennes liv. Klockan 03.30 på morgonen anhölls mannen av jouråklagare.

Åtal i fallet ska vara väckt senast den 21 februari.