Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mordoffer skulle vittna i rätten

Mordet på en 20-årig man i Norrköping tros vara knutet till en blodig konflikt mellan Hells Angels MC och en lokal kriminell gruppering. Redan i höstas misstänks HA-sfären ha försökt döda mannen och på onsdagen skulle den döde ha vittnat i rätten.

Chefsåklagare Torsten Angervåg var under tisdagskvällen chockad efter beskedet om att 20-åringen skjutits till döds. Angervåg är övertygad om att gärningsmännen velat förhindra att mannen under onsdagen skulle peka ut en 29-årig medlem i Hells Angels undergrupp ”Red and White Crew” för mordförsök.

– Det här är det värsta och grövsta som jag varit med om under mina 25 år som åklagare. Man ska inte kunna förhindra en rättegång genom att avrätta målsäganden och jag kommer inte att lägga ner målet, säger chefsåklagaren till DN.

Det var vid 14-tiden på tisdagen som bilar körde in på en parkeringsplats i stadsdelen Hageby i södra Norrköping. Ögonblicket därpå hördes ett flertal skott. Polis larmades och när patrullerna kom fram fann man 20-åringen och en 34-årig man, bägge kraftigt blödande.

– Den yngre avled senare medan den äldre fortfarande vårdas för skador. Vi misstänker mord och mordförsök, sa polisens presstalesman Fredrik Kliman på tisdagen.

Båda de skjutna knyts till den kriminella gängmiljön i Östergötland och är straffade för olika brott. En natt i oktober ifjol hittades 20-åringen i ett skogsparti nära Hageby, skjuten i halsen, och det var alltså denna händelse som han på onsdagen skulle berätta om i Norrköpings tingsrätt, där den tidigare nämnde 29-åringen står åtalad.

Även den nu skottskadade 34-åringen har nyligen utsatts för mordförsök. Också här tros personer inom den kriminella organisationen Hells Angels MC ligga bakom.

Torsten Angervåg räknar med att rättegången mot 29-åringen kommer att inledas under onsdagen som planerat.

– Bevisläget är starkt och den dödes vittnesmål finns på video. Men efter det fruktansvärda som nu hänt kan det förstås finnas skäl att komplettera bevisningen, säger han.

Den skottskadade 34-åringen greps under tisdagskvällen på sjukhuset. Misstänkt för mordförsök, efter uppgifter om att han själv öppnat eld mot angriparna.

En stor polisstyrka jagade under tisdagskvällen gärningsmännen bakom mordet och mordförsöket, men ännu vid 22-tiden hade ingen gripits för dåden.

Hells Angels MC

• Amerikansk mc-klubb som utvecklats till en internationell kriminell organisation med cirka 350 avdelningar i ett 50-tal länder.

• Etablerades i Sverige 1993 och har idag uppskattningsvis 500 medlemmar, provmedlemmar och supportrar på ett femtontal orter. En stor andel av dessa är dömda för brott däribland mord, grov misshandel, grov utpressning, grovt narkotikabrott och grova ekonomiska brott.

• Ett femtontal fall av dödligt våld i Sverige har knutits till grupperingen varav cirka hälften lett till fällande domar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.