Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 18:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mordvapnet-kan-vara-funnet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mordvapnet kan vara funnet

I torsdags hittade Palmeutredarna en revolver som kan vara den som användes vid mordet på Olof Palme på Sveavägen 1986, enligt DN:s källor. Fyndet gjordes i södra Stockholm.

Vapnet är troligen i så dåligt skick att man inte omedelbart kan provskjuta det för att jämföra det med de två kulor som hittades efter mordet.

Det vapen som hittats kan vara den revolver som stals hos filmaren Arne Sucksdorff 1977 - en Smith & Wesson .357 magnum.

En 47-årig yrkeskriminell har lett polisen till vapnet för att få strafflindring i ett pågående rättsfall och för att få igenom en rad andra krav som har med hans sjukdoms- och bostadssituation att göra.

Mannens advokat Johan Eriksson har deltagit i samtalen med polis och åklagare.

- Samtalen har inte förts med Palmespanarna utan med en annan åklagare i ett annat ärende. Nu har min klient bestämt sig för att byta sida, att sluta med kriminalitet och det är därför han vill berätta om vapnet, säger Johan Eriksson.

Eriksson säger att 47-åringen i samtalen tydligt pekat ut var vapnet kan återfinnas, att han har lämnat uppgifter omkring vapnet, men också att han inte vet om det handlar om mordvapnet.

- Men han har sagt att det finns en möjlighet att det skulle kunna vara mordvapnet.

47-åringen fanns, enligt Expressen, i kretsarna kring spelklubbsägaren Sigge Cedergren och Christer Pettersson på 1980-talet. Det vill inte Johan Eriksson kommentera men säger att hans klient under lång tid rörde sig bland amfetaminmissbrukare.

Om revolvern är det så kallade Sucksdorffvapnet placerar det återigen Pettersson högst på listan över misstänkta. Sigge Cedergren ska i ett polisförhör innan han dog ha sagt att han lånat ut en revolver till Pettersson i slutet på 1985, och Cedergrens beskrivning av vapnet tyder på att det är Sucksdorffrevolvern.

Först måste dock vapnet knytas till de kulor som polisen hittade på mordplatsen, och för det krävs en noggrann teknisk undersökning. Sedan måste vapnet också knytas till Pettersson.

Om vapnet är rostigt efter att ha legat i en sjö eller annan fuktig miljö under alla år måste det tas isär, läggas i olja, rengöras noggrant och monteras ihop innan det kan provskjutas.

Det krävs också att stålet inte har förtjockats under tiden som det legat i vatten och att pipan varit tillräckligt infettad för att klara vätan. Loppet i pipan måste vara i gott skick för att man ska kunna provskjuta, annars riskerar man att vapnet sprängs.

Pipan på vapnet kan också vara utbytt, även om det inte är lika vanligt att man gör det med revolvrar som med pistoler. I så fall är det omöjligt att knyta kulorna till vapnet. Av de kulor som finns kvar efter mordet på Sveavägen är det antagligen bara en som kan användas för att spåra vapnet, den andra är för demolerad.

Varje vapen är unikt och lämnar märken på kulan som avfyras. Märkena är lika exakta som fingeravtryck. Det är bland annat därför som Palmeutredarna koncentrerat sig på att hitta mordvapnet under senare år.

En annan anledning är att såväl hovrätten som friade Christer Pettersson 1988, som Högsta domstolen i sitt avslag på resningsansökan 1999 mot Pettersson, konstaterar att mordvapnet inte återfunnits. Detta har av jurister tolkats som att det inte går att fälla en gärningsman utan vapnet.

De vapen som Palmeutredarna letar efter är alla av typen Smith & Wesson .357 magnum.

Sex revolvrar finns med på listan över tänkbara mordvapen, men utredarna har koncentrerat sig på att hitta tre.

En är Sucksdorffrevolvern. En annan är den så kallade Mockfjärdsrevolvern. Den stals vid ett inbrott i Haparanda 1983, tillsammans med 91 patroner "metal piercing" i två askar.

Dessa patroner har samma sammansättning av blyisotoper och är tillverkade vid samma tillfälle som de två mordkulorna från Sveavägen.

Mockfjärdsrevolvern har använts vid ett bankrån i Småland och vid ett postrån i Mockfjärd. En kula sköts vid Mockfjärdsrånet men är för förstörd för att kunna jämföras med Palmekulorna. Polisen har förgäves letat efter Mockfjärdsvapnet efter flera tips, och bland annat tömt en hel sjö i sökandet. En tredje revolver kallas för Skeppsholmsvapnet; om det har polisen inte gått ut med några detaljer.

DN har inte lyckats få Palmeåklagaren Agneta Blidberg att kommentera vapenfyndet. Palmegruppens spaningschef Stig Edqvist är på Bali för att identifiera dödsoffer och har inte gått att nå.

Fakta/Mordet på Olof Palme

Olof Palme skjuts till döds i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan i Stockholm 20 minuter över elva på kvällen den 28 februari 1986.

Den så kallade 33-åringen, Victor Gunnarsson, blir det första huvudspåret i jakten på mördaren.

Christer Pettersson förhörs första gången i maj 1986.

Samma år tar spaningsledaren Hans Holmér upp det så kallade kurdspåret.

1987 tas 20 kurder, varav cirka hälften PKK-anhängare, in till förhör, men samtliga släpps.

Den 14 december 1988 anhålls Christer Pettersson som misstänkt för Palmemordet.

Den 27 juli 1989 döms Christer Pettersson till livstids fängelse för mordet av Stockholms tingsrätt.

Den 2 november 1989 friar hovrätten Pettersson.

I januari 1995 har en gärningsmannaprofil på Palmemördaren gjorts. Den pekar ut en ensam mördare, i 40-årsåldern, och hatisk mot Palme.

Samma år berättar spelklubbsägaren Sigge Cedergren för polisen att han lånat ut en revolver av typen Smith & Wesson .357 magnum till Pettersson i slutet av 1985.

I mars 1997 pekas Pettersson ut som mördare i den livstidsdömde bombmannen Lars Tingströms så kallade testamente (det hade skrivits av advokaten Pelle Svensson).

Den 28 maj avslår Högsta domstolen riksåklagarens resningsansökan mot Christer Pettersson.

Den 29 juni 1999 kommer Granskningskommissionen med en rapport där Palmeutredarna får skarp kritik för att inte ha följt upp flera av spåren.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.