Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Morgan Johansson betecknar mötet som ”gott”

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson och hans danska kollega Inger Støjberg medverkade i en presskonferens i Bryssel på onsdagen efter EU:s extramöte. De har kommit överens om ett eget möte senare i januari.
Sveriges migrationsminister Morgan Johansson och hans danska kollega Inger Støjberg medverkade i en presskonferens i Bryssel på onsdagen efter EU:s extramöte. De har kommit överens om ett eget möte senare i januari. Foto: Francois Lenoir/Reuters

Så fort som möjligt hoppas EU-kommissionen få slut på de gränskontroller som bland annat Sverige och Danmark återinfört med anledning av flyktingkrisen. 

Dagens snabbinsatta extramöte i Bryssel avslutades med nöjda miner från närvarande ministrar.

– Vi är alla överens om att Schengen och den fria rörligheten måste skyddas. . . Vi har enats om att de extraordinära åtgärder som har vidtagits ska hållas på ett minimum och återställas till det normala så fort som möjligt, säger EU-kommissionens asyl- och migrationsansvarige, Dimitris Avramopoulus, efter att ha träffat ministrar från Sverige, Danmark och Tyskland i dag.

– Flyktingströmmen måste saktas ned. Det enda sättet är genom europeiska lösningar med alla 28 medlemsländer för att beskydda gränser, respektera regler och garantera omfördelning, säger Avramopoulos.

Från svensk sida betecknade migrationsminister Morgan Johansson (S) stämningen vid mötet som god.

– Skälet till att kommissionen ville att vi skulle träffas var att man ville undvika en dominoeffekt. Det vill säga att fler länder helt enkelt börjar introducera olika typer av kontroller, trots att de kanske inte har skäl till det, säger Johansson till TT i Bryssel.

Några invändningar mot Sveriges omdiskuterade id-kontroller hördes inte från EU-kommissionens sida.

– De tittar ju förstås på alla lagstiftningar som olika länder vidtar, men vi har inte fått någon uppmaning att yttra oss eller någonting sånt. Så frågan om dess legalitet var inte uppe alls på det här mötet, säger migrationsministern.

– Jag tror att förståelsen från kommissionen – om att vi inte kan ha en situation med 10 000 (nyankomna asylsökande) i veckan och att vi inte vill tillbaka till det igen – är mycket stor, säger Johansson.

Hur länge de svenska gränskontrollerna kommer att fortsätta kan han ännu inte svara på.

– Vi får följa det här månad för månad. . . Förutsättningen är att vi ser att det är en stabil situation i EU. Jag vill inte hamna i ett läge där vi lyfter de här kontrollerna och två veckor senare ser att vi har ett läge där vi har 10 000 eller 15 000 i veckan igen – och då måste fatta ett beslut om att återinrätta dem, säger Johansson.

Flyktingkrisen och gränskontrollerna har slitit hårt på relationerna mellan Sverige och Danmark – åtminstone utåt. Både Johansson och hans danska kollega Inger Støjberg, från det liberala regeringspartiet Venstre, betonar dock att förhållandet över Öresund trots allt är gott.

– Det finns naturligtvis en del enskilda politiker som vill ut och prata, men de relationer jag har med min danska motsvarighet är de allra bästa, säger Johansson, som tackar både Danmark och tågbolaget DSB för de senaste dagarnas goda samarbete.

– Svenskarna har fört en utlänningspolitik som varit väldigt öppen i många år och den har en rad danska regeringar inte hållit med om, men det hindrar inte att relationerna till Sverige är goda och att kontakten är bra, säger Støjberg till TT.

För att ytterligare förbättra samarbetet ska Johansson och Støjberg träffas i Köpenhamn senare i januari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.