Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Morgan Johansson: Det borde ha skett tidigare

00:55. Som en direkt reaktion på det svenska beslutet att införa id-kontroller på tåg, bussar och färjor svarade danska regeringen på måndagen med att införa tillfälliga gränskontroller mot Tyskland.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) välkomnar det danska beslutet att införa gränskontroller mot Tyskland. Kontrollerna kan leda till en minskad flyktingström till Sverige, men också innebära ökade möjligheter att förhindra terrordåd, säger han till DN.

Vid lunchtid på måndagen meddelade den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen att landet inför stickprovskontroller av resenärer som reser från Tyskland till Danmark. Migrationsminister Morgan Johansson (S) fick besked under förmiddagen och välkomnar beslutet.

– Jag ser positivt på det, men det borde ha gjorts tidigare, säger Johansson till DN.

Hans bedömning är att de danska kontrollerna kommer att minska flyktingströmmen till Sverige.

– Även om den danske statsminister talar om stickprovskontroller så bör de innebära att antalet flyktingar som kommer hit minskar. Man ska komma ihåg att skälet till att Sverige fick så oerhört stora problem under hösten – mellan 1 september och den sista december tog vi emot 115.000 asylsökande – var att Danmark fungerat som ett transitland. I strid med Schengenreglerna lät man flyktingarna resa vidare till Sverige.

Morgan Johansson anser även att id-kontrollerna kan underlätta för myndigheterna att förhindra terrorattentat.

– Efter attentaten i Paris fick vi inte bara själva flyktingfrågan utan också frågan om förebyggande av terrorism. Jag efterfrågade redan då fler filter till att fånga upp misstänkta terrorister. En person som varken är schengenmedborgare eller har uppehållstillstånd i EU kan nu fångas upp av dansk polis vid gränsen för kontroll.

Hur påverkar gränskontrollerna Schengensamarbetets framtid?

– Det här är ju temporära åtgärder som syftar till att klara av en akut situation. För att kunna upprätthålla Schengen framöver så måste det finnas en bättre beredskap vid EU:s yttre gränser.

Vad tror du är nästa steg?

– Det är svårt att säga. Sverige är det EU-land som har haft allra störta tryck mot sina gränser. Danmark har bara tagit 21.000 asylsökande under förra året, medan vi tog 160.000. Det finns gott om länder som har kapacitet att ta emot fler.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.