Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/morgan-johansson-haller-presstraff-om-atgarder-mot-gangkriminaliteten/

Sverige

Skärpta straff för gängbrott utreds

33:15. Morgan Johansson höll en pressträff där han presenterade fyra av punkterna i regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot gängkriminaliteten.

Regeringen tillsätter en utredning för att skärpa straffen för olika brott kopplade till gängkriminalitet.

TT Text

Det handlar bland annat om att skärpa straffen för den som rekryterar unga till kriminalitet, för narkotikaförsäljning och för brott med kopplingar till kriminella uppgörelser.

– Genom att skärpa lagstiftningen sätter vi ytterligare tryck på de kriminella nätverken och gör det ännu svårare att välja den kriminella banan, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Morgan Johansson under pressträffen.
Morgan Johansson under pressträffen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Utredaren ska också titta på om fler brott ska leda till obligatorisk häktning, till exempel rån, grov misshandel och grov utpressning. Brott som Johansson kallar för ”typiska, strategiska brott” för gängkriminella.

Uppdraget ska senast redovisas senast den 11 juni 2021.

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt