Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Morgan Johansson nöjd med dagens möte

Foto: Francois Lenoir/Reuters

Sveriges justitieminister Morgan Johansson är nöjd efter dagens krismöte om flyktingpolitiken i Bryssel.

EU-kommissionen vill förhindra att fler länder hakar på Sverige och Danmark och inför nya gränskontroller. En sådan dominoeffekt skulle hota hela Schengensamarbetet.

EU-kommissionen har i dag haft ett möte med Sverige, Danmark och Tyskland om flyktingpolitiken.

– Vi har haft bra diskussioner och stämningen var god, hävdar justitieminister Morgan Johansson (S).

Vad sade EU-kommissionen om de svenska id-kontrollerna?

– Det framfördes inga invändningar och vi har inte heller blivit ombedda att yttra oss. Men att kommissionen ska granska detta är ganska naturligt eftersom EU tittar på all lagstiftning som påverkar den fria rörligheten. Men det är ingen dramatik, tycker Morgan Johansson.

Det var Dimitris Avramopoulos, EU-kommissionär med ansvar för migrationspolitiken, som hade kallat till dagens möte.

Deltog gjorde förutom Morgan Johansson också Danmarks integrationsminister Inger Støjberg samt Ole Schröder, statssekreterare vid det tyska inrikesdepartementet, att komma till Bryssel.

EU-kommissionen ville veta mer om de id-kontroller på bussar och tåg som Sverige införde i måndags och de nya kontroller av gränserna mot Tyskland som Danmark därefter har beslutat om.

– EU-kommissionen vill undvika att flera länder så att säga hakar på Sverige och Danmark. Det finns förstås en rädsla för att hela Schengensamarbetet ska sättas i fråga och därför var det viktigt för oss att markera att vi gör det här under en begränsad period, säger Morgan Johansson.

– Jag förklarade att det handlar om att ge Sverige andrum. Jag berättade att ungefär 160 000 flyktingar kom till Sverige förra året. Enbart från september anlände 115 000, varav 26 000 ensamkommande barn. Det innebär 1 000 skolklasser på fyra månader. Det ska Sverige klara, men inte om vi samtidigt ska ta emot ytterligare kanske 100 000 eller 150 000 i år, hävdar Morgan Johansson.

Foto: Francois Lenoir/ReutersJustitieminister Morgan Johansson, Danmarks integrationsminister Inger Støjberg och EU-kommissionär Dimitris Avramopoulos höll presskonferens efter mötet. Foto: Francois Lenoir/Reuters

Men inför dagens möte skärptes samtidigt kritiken mot Sverige från danskt håll.

I en intervju i dansk TV2 hävdade Venstres Marcus Knuth att Sverige ”försöker skicka vidare Svarte Petter”.

Marcus Knuth är inte regeringsledamot men företräder det högerliberala regeringspartiet partiet Venstre i danska folketinget och är ansvarig för Venstres flykting- och integrationspolitik.

– Våra gränskontroller är en reaktion på de svenska id-kontrollerna. Vi har hela tiden sagt att vi inte vill införa gränskontroller men nu är det nödvändigt, sade Marcus Knuth till TV2.

Sådan kritik kom inte från Danmarks integrationsminister Inger Støjberg under dagens möte, hävdar Morgan Johansson.

– Det kan finnas andra politiker som är ute och pratar på olika sätt. Det viktiga är jag har en bra relation med den danska regeringen, tycker Morgan Johansson.

– Jag har också passat på att framföra ett tack till den danska regeringen och till (järnvägsbolaget) DSB för att de har varit konstruktiva under helgerna och snabbt riggat systemen som behövs för att genomföra id-kontrollerna.

I dag framkom också att Tyskland för närvarande inte planerar några ytterligare åtgärder vid landets gränser.

Men statssekreterare Ole Schröder upprepade att Tyskland framför allt vill minska flyktingströmmen från Turkiet och kräver att flyktingmottagningen i Grekland förbättras.

Det är för närvarande oklart hur många flyktingar som befinner sig i Tyskland. Registreringen har inte fungerat och det sägs att kanske flera hundra tusen människor uppehåller sig i Tyskland utan att vara registrerade.

– Bakgrunden till Sveriges beslut om skärpt flyktingpolitik och id-kontroller bygger delvis på en bedömning av risken att de börjar röra sig norrut, säger Morgan Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.