Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Morgonpromenad motar höstdepression

Foto: Dimitar Dilkoff/AFP

Höstmörkret ligger över oss och med det kommer deppigheten. Nästan alla svenska drabbas i någon mån, men med egenvård kommer man långt.

– Gå ut och gå när det är ljust ute, det räcker oftast gott, säger psykiatern Baba Pendse.

Tröttare än vanligt trots att du sovit länge? Sugen på kolhydrater? Känner du för att bara ”gå i ide”? Årstidsbunden depression (SAD) viftades förr bort som struntprat, men tas i dag på allvar. Baba Pendse, överläkare i psykiatri vid universitetssjukhuset i Lund, säger att 90—95 procent av svenskarna känner av SAD, och att tio procent får lättare besvär. Ytterligare två—tre procent drabbas så allvarligt att det krävs klinisk behandling, som läkemedel eller ljusterapi.

– Det är när det börjar påverka ens funktion, när man inte orkar stiga upp ur sängen längre. Eller när man går och lägger sig direkt efter jobbet. Man drar sig undan och vill inte träffa någon, säger Baba Pendse.

De allra flesta kan ändå kurera sin deppighet själva. Det bästa, säger Pendse, är att ta ut sin semester på vinterhalvåret, att åka på sol- eller skidsemester.

För dem som inte har möjlighet?

– Då kan man gå ut och gå regelbundet när det finns ljus, helst på morgonen. Att motionera en halvtimme—timme tre gånger i veckan, det räcker för den med lättare besvär.

Fakta:Så klarar du höstmörkret

  • Vistas i dagsljus så mycket som möjligt, även om det är mulet väder.
  • Undvik solglasögon eller färgade linser.
  • Motionera regelbundet, en timme åt gången minst tre gånger i veckan. Allra helst utomhus.
  • Var försiktig med alkohol, som kan förstärka depressionen.
  • Planera vardagen för att undvika stress.
  • Ha regelbundna rutiner för sömn och mat.

Källa: Psykologiguiden.se, 1177.se. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.