Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mork-historia-fram-i-ljuset/

SVERIGE

Mörk historia fram i ljuset

Bild 1 av 8
Videon är 2 min 22 sek lång. Kranier som Karolinska institutets anatomer samlade på sig under andra hälften av 1800-talet och början av 1900-talet. Reportage: Fredrik Funck
Bild 2 av 8
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 8
Bild 4 av 8
Foto: Fredrik Funck
Bild 5 av 8
Foto: Fredrik Funck
Bild 6 av 8
Foto: Fredrik Funck
Bild 7 av 8
Foto: Fredrik Funck
Bild 8 av 8
Foto: Fredrik Funck

Karolinska institutet har en samling med nästan 800 mänskliga kranier. Skallar från fattiga, ”lösdrivare” och brottslingar som mättes i rasbiologiskt syfte vid förra sekelskiftet. Hundratals kranier är stulna från ursprungsbefolkningars gravplatser. Nu vänder sig länder till KI för att återfå sina mänskliga kvarlevor – hittills utan större framgång. DN:s Björn af Kleen och Fredrik Funck har fått unikt tillträde till en av den svenska historiens allra mörkaste gömmor.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.