Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mork-november-men-nu-kommer-solen-till-helgen/

Sverige

Mörk november – men nu kommer solen till helgen

Sol till helgen. Foto: Jessica Gow/TT

Novembermörkret har varit kompaktare än på länge i södra Sverige. Men det blir inga bottenrekord när det gäller antalet soltimmar. Månadens två sista dagar ”förstör” den möjligheten. Vi har en solig och vinterfin första advent-helg framför oss i hela landet.

November är alltid en mörk månad i de delar av landet som ännu inte fått hjälp av ett snötäcke, och brist på sol hjälper knappast.

I år är Växjö värst, men Göteborg ligger inte långt efter.

Den småländska residensstaden har hittills under november bara haft tre soltimmar. Det tidigare bottenrekordet är fem timmar. I Göteborg har solen hittills i november bara orkat skina i tio timmar, och det är fyra timmar under det tidigare mörker-rekordet.

Även Ölands norra udde och Karlskrona har legat inbäddade under envisa moln med tio respektive elva timmar hittills.

Men det kommer inte att bli några nya rekord, för fredagens väderomslag ändrar förutsättningarna helt.

– Det blir fint och krispigt vinterväder. Det ser ut att hålla i sig i några dagar med soligt och rätt kallt väder, säger meteorolog Henrik Reimer på SMHI.

De betyder att antalet soltimmar kommer att öka radikalt på de orter som nu har de ynkligaste siffrorna.

Omslaget kommer i form av en front med regn framför sig och snö bakom, och under fredagsförmiddagen drar snö fram över östra Svealand och östra Götaland.

När nederbörden drar bort över Östersjön senare på dagen klarnar det upp, och det blir torrt och soligt i hela landet över helgen. Bara i fjällkedjan blir det molnigt och även rätt blåsigt.

I mitten av nästa vecka inleds en återgång till mildare och molnigare väder igen, och troligen en del regn, men ännu längre fram ser det ut som om kylan ska återta kommandot.

Mest sol i landet hittills under november har Storlien haft med 47 timmar. I Stockholm hade man till och med torsdagen samlat ihop 28 timmar.

Läs mer: Varning för halka i hela Stockholms län 

Bollings väderlek: Kan man lita på prognoserna?

02:17. Hur fastställer man egentligen en väderprognos? Bollings väderlek reder ut.