Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

"Mörkertalet är jättestort"

Skandalen på Sheraton i Stockholm är inte första gången som ett hotell anklagats för diskriminering av romer. För fyra år sedan dömdes Grand Hotel i Norrköping för att ha nekat en kvinna frukost.
– Mörkertalet är jättestort, säger Lars Lindgren på Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Att romer är en utsatt minoritet i Sverige framgår tydligt av de anmälningar som Diskrimineringsombudsmannen, DO, tar ställning till varje år.

– Förra året fick vi in ett femtiotal anmälningar om diskriminering av romer, vilket är den nivå det har legat på ganska länge. Men jag är övertygad om att mörkertalet är jättestort, säger Lars Lindgren, utredare på DO.

Så sent som 2009 dömdes Grand Hotel i Norrköping i tingsrätten för att ha diskriminerat en romsk kvinna som ville äta frukost. Kvinnan ingick i ett större sällskap, men var den enda av konferensdeltagarna som fick sin vistelse ifrågasatt. Personalen försökte hindra kvinnan vid frukosten och talade flera gånger om för henne att kaffet enbart var avsett för hotellgäster. Grand Hotel dömdes att betala 8 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Det är uppenbart att många romer upplever den här typen av diskriminering, både på hotell, restauranger och andra offentliga inrättningar. Det finns en stark upplevelse av att man behandlas annorlunda i det offentliga rummet. Det syns både i anmälningar och i dialogen med romernas organisationer, säger Lars Lindgren.

Många anmälningar handlar om diskriminering i butiker och på restauranger, där romer inte sällan ”punktmarkeras”. DO har drivit ett trettiotal fall av diskriminering av romer i domstol sedan 2009, vilket enligt Lars Lindgren är en hög andel av det totala antalet fall.

– En sak är själva händelserna, som naturligtvis är allvarliga. Men diskrimineringen får också till följd att romerna ofta undviker situationer där det här kan hända. Det är på sätt och vis ännu allvarligare, eftersom det minskar deras möjlighet att delta i samhället som alla andra, säger Lars Lindgren, som ändå hoppas att de senaste dagarnas medierapportering leder till att fler vågar anmäla till DO.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.