Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mörkläggningsfestivalen sätter ljus på klimatfrågan

Jessica Sjögren och Mithras förbereder klimatfesten i Botkyrka.
Jessica Sjögren och Mithras förbereder klimatfesten i Botkyrka. Foto: Thomas Karlsson
I kväll, lördag, väntas miljoner människor jorden runt släcka sina lampor i en timme för att rikta allt ljus på klimatet. ”Det är ingen energisparkampanj, vi vill visa politikerna hur viktig klimatfrågan är”, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på Världsnaturfonden, WWF.

Manifestationen kallas ”Earth hour”. Timmen mellan halv nio och halv tio ska ljusen släckas i både slott och koja, är det tänkt. Det startade för fyra år sedan i Sydney, Sverige har varit med i tre år.

Eiffeltornet, Niagarafallen och operahuset i Sydney kommer att ligga i mörker när timmen mellan halv nio och halv tio passerar hos dem. I Stockholm är listan över nedsläckta ställen lång; Globen, Hötorgsskraporna och plasmaskärmen på Stureplan är bara några exempel.

Kungen är med på noterna och släcker belysningen på sina slott. Miljöminister Andreas Carlgren uppmanar kommuner och landsting att delta. I år är nästan 200 kommuner med på båten. Botkyrka kommun tillhör dem som satsar stort på Earth hour.

– Varenda kotte i Botkyrka vet om att vi har klimatfest i Hågelbyparken, och vi hoppas på flera tusen besökare, säger Jessica Sjögren.

Lidingö, däremot, vägrar släcka, under förevändning att man har Earth hour varje dag.

Earth hour kritiseras ibland för att vara ett meningslöst jippo, men förra året släckte varannan svensk hemma. Barbara Evaeus hoppas att lika många hakar på i år.

– Earth hour har inte nyhetens behag längre. Vi är nöjda om det inte minskar, säger hon.

Själv kommer Barbara Evaeus vara på Kulturhuset och dra ut sladden precis halv nio. Massor av evenemang planeras runt om i landet under den mörka timmen. På WWF:s hemsida tipsas om nedsläckningskonserter, mysiga mörkerfester och trerättersmenyer med närodlad mat.

– Men vi försöker också bredda intresset bortom den nedsläckta timmen, säger Barbara Evaeus.

I år uppmanar WWF svenskarna att skaffa sig en ny god vana, som till exempel att cykla mer eller äta vegetariskt en dag i veckan.

Regeringen uppmanas att trappa upp ambitionerna och arbeta för att alla ska minska koldioxidutsläppen med 30 procent och inte bara EU:s överenskomna 20 procent.

– Ska vi fortsätta vara ett föredöme globalt räcker det inte med 20 procent.

WWF lägger ned mycket resurser på att sprida information om en enda timme. Gröper ni inte ur era möjligheter att göra något långsiktigt på det här viset?

– Absolut inte. Vi får stor hjälp av våra sponsorer.

Om man vill titta på ”Downton Abbey” på tv, som börjar klockan 21, är man en dålig människa då?

– Ingen ska känna sig som en dålig människa. Man kan släcka lamporna och tända ett stearinljus när man ser på tv, säger Barbara Evaeus.

På Svenska Kraftnät har man till uppgift att övervaka Sveriges elsystem. Pressansvariga Maria Jäderberg har själv stått i kontrollrummet under en tidigare Earth hour utan att kunna märka minsta hack i kurvan som beskriver elåtgången.

– Lite trist, men det märks inte på stamnätsnivå. Det är så låg förbrukning på lördagkvällar ändå, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.