Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/morkt-rekord-for-viltolyckor-i-sverige/

Sverige

Mörkt rekord för viltolyckor i Sverige

Aldrig förr har så många viltolyckor skett i trafiken rumtom i landet som under 2019.
Aldrig förr har så många viltolyckor skett i trafiken rumtom i landet som under 2019. Foto: JOHAN NILSSON / TT

Förra året blev ett mörkt år för vilt i Sverige. Aldrig förr har så många viltolyckor skett i trafiken runtom i landet, 

rapporterar P4 Östergötland.

TT Text

Förra året blev ett mörkt år för vilt i Sverige. Aldrig förr har så många viltolyckor skett i trafiken runtom i landet, rapporterar P4 Östergötland.

Enligt statistik från Nationella viltolycksrådet skedde 64 911 viltolyckor i fjol och de har ökat stadigt de senaste fem åren. Vid en jämförelse med siffror från drygt tio år tillbaka har antalet olyckor ökat med drygt 20 000.

Det här ger ett påslag på arbetsinsatser, dels för operatörerna och dels för eftersöksjägare som får mer att göra. Men vi har också ett ökat lidande för djuren i samband med det här, säger Per-Anders Eriksson, polis i region Öst och som jobbar för det Nationella viltolycksrådet, till P4 Östergötland.

Milda vintrar, en ökad och rörlig viltstam och fler fordon ute i trafiken är några av orsakerna till det ökade antalet olyckor, som beräknas kosta samhället mellan tre och fyra miljarder kronor varje år.