Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Moské ”kärleksbombas” efter brandattentat

Moskén utsattes för ett brandattentat på lördagen.
Moskén utsattes för ett brandattentat på lördagen. Foto: Potus Stenberg/TT

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för brandattentatet mot moskén i Eskilstuna på juldagen där flera personer skadades. På Facebook uppmanar nätverket Tillsammans för Eskilstuna till en ”kärleksbombning” för att visa sitt stöd åt de drabbade.

Under fredagen påbörjade polisens tekniker den tekniska undersökningen av den brandhärjade lokalen. Polisen misstänker att branden var anlagd. Det finns en vittnesuppgift om att någon kastat in ett föremål genom ett fönster till moskén och utlöste den kraftiga branden vid 13-tiden på torsdagen.

– Det finns inga andra uppgifter om hur branden startade, säger Lars Franzell, förundersökningsledare vid Eskilstunapolisen, till DN.

På annandagens kväll hade inte vittnet hittats och polisen hade inte heller fått in några andra uppgifter som stöder att ett föremål slängts in.

– Vi kan inte utesluta det. Men vi har inte i de förhör som hittills hållits fått bekräftat att någon kastat in något i moskén, sade Roland Lindkvist, vakthavande befäl, vid 19.30 tiden på kvällen.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand. Man har ingen misstänkt gärningsman i nuläget, men den tekniska undersökningen kommer att följas upp med ytterligare vittnesförhör. På fredagseftermiddagen beslutat polisen att man ska sätta in brandhärdshundar under morgondagen för att se om det finns spår efter brännbar vätska i lokalen.

– Det har varit svårt för teknikerna att hitta sådant eftersom det har varit så mycket vatten i lokalen. Men det kommer inte störa hundarna, säger Lars Franzell.

Alla människor – både barn och vuxna – i lokalen lyckades ta sig ut, men fem personer skadades och fick föras till sjukhus. Under fredagen hade alla utom den med allvarliga skador fått lämna sjukhuset, uppger Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

På Facebook uppmanar det antirasistiska nätverket Tillsammans för Eskilstuna till en så kallad ”kärleksbombning” genom att sluta upp vid den utbrända lokalen för att sätta upp hjärtan klockan 14 på annandagen. Detta för att visa sitt stöd både för dem som befann sig i moskén och för övriga troende muslimer i samhället.

”Vi vill ha ett samhälle där alla Eskilstunabor känner sig trygga och delaktiga. Vi står upp för en stad där ingen ska behöva känna rädsla på grund av sin tro. Vi står upp för en stad där vi lever tillsammans på lika villkor”, skriver gruppen på sin Facebooksida.

Attacker mot moskéer 2014

Januari, Stockholm. Moské får sin entré nedklottrad med hakkors.

Maj, Eskilstuna. Under en kvällsbön blockerades dörren med trädbalkar och betongblock.

Juli, Norrköping. Byggbaracker och den påbörjade moskébyggnaden sattes i brand.

September, Södertälje. Fönster krossades på Somaliska föreningens bönelokal. Även Palestinska föreningen drabbades av vandalisering.

September, Flen. Fönster krossades på moské.

September, Avesta. Någon tände eld på mattor i moskén.

Oktober, Helsingborg. Vandalisering av källarmoské.

Oktober, Flen. Fönster krossades på moské.

November, Eslöv. Moskéns rutor krossades.

November, Örebro. Brandfarlig vätska kastades in genom ett fönster.

December, Eslöv. Två fönsterrutor krossade och delar av fasaden sprejades.

December, Eskilstuna. Flera skadade efter misstänkt brandattentat mot moské i Nytorp.

Källa: Expo

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.