Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Motdemonstranter skadade vid nazimanifestation

Tio personer skadades på lördagen i samband med en demonstration i Malmöstadsdelen Limhamn mot nazistiska partiet Svenskarnas parti (SVP), som höll ett torgmöte. Polisen gjorde en framryckning till häst och red rakt in i en folksamling. Personer blev nedtrampade och ambulans fick tillkallas.

Dessutom blev en person påkörd av en polisbil. Sammanlagt fördes fem skadade till Skånes universitetssjukhus i Malmö med ambulans, medan fem andra som skadats tog sig dit på egen hand.

Samtliga bedöms ha fått lindriga skador, uppger presstjänsten vid Region Skåne. Personerna är i åldrar mellan 20 och 50 år, åtta av dem män och två kvinnor. Den yngsta är en man i 20-årsåldern som på lördagskvällen vårdades på akutavdelning. En man i 25-årsåldern fick på lördagskvällen lämna sjukhuset.

Runt 2.000 personer slöt på lördagen upp till demonstrationen mot SVP-mötet på Limhamns torg, enligt organiserande nätverket Skåne mot rasism. Polisens bedömning var att demonstranterna var färre, runt 1.300. Demonstrationstillstånd hade inte sökts.

Majoriteten av deltagarna demonstrerade fredligt, medan en minoritet deltog i angrepp mot poliser på plats. Sex personer greps, misstänkta för brott mot maskeringslagen och misshandel, och flera omhändertogs. Senare på kvällen släpptes två av de gripna, enligt TT.

– Man kastade glasflaskor, bengaliska eldar och smällare mot polisen. Vi gjorde framryckning med hästar, sade Ewa-Gun Westford, Skånepolisens informatör.

Anledningen till framryckningen var enligt Westford att poliserna inne i manifestationsområdet, som hölls avspärrat, var tvungna att hålla sina poster.

– Då kan vi inte ta oss in utan att rida in i folkmassan.

Fotografen Drago Prvulovic blev vittne till händelsen.

– Polisen genomförde kavallerichocker. Då rider de mot folksamlingen i ganska hög hastighet. Sista gången de gjorde det, jag tror det var femte eller sjätte chocken, var det fyra stycken som inte hann undan, sade han till DN.

Enligt polisen hade de personer som trampades ned av hästarna stått kvar, trots att polisrytteriet avancerade.

Även Li Eriksdotter var på plats i Limhamn. Hon var där för att protestera mot nazistpartiet och säger till DN att stämningen inledningsvis var lugn och avslappnad. När polisen började rida mot folkmassan uppfattade hon inga provokationer från motdemonstanterna.

– Jag stod lite avsides, så jag såg bara ena halvan av demonstrationen. Jag såg inga utfall från några demonstranter, det kändes mer som en koordinerad plan om att hålla gatan fri. Problemet var att människor kom i vägen. Jag såg en liten farbror som fick rycka upp sin rullator på trottoaren när hästarna kom, sade Li Eriksdotter till DN.

Li Eriksdotter sade vidare att hon tycker sättet polisen använde sina hästar på var ”farligt och problematiskt”.

– Jag såg människor bli nedridna och ligga på marken, blöda i bakhuvudet av batongslag. Sen vet jag inte vad som har föregått det, men det såg väldigt otäckt ut.

Men hon tror att polisen också använde andra medel för att försöka skingra folkmassan.

– En vän berättade att en polis hade dragit batong och då hade hans kolleger direkt skrikit åt honom att släppa den, ”vad fan gör du, släpp den”. Så det verkar finnas en idé hos poliser också om att inte provocera fram våld.

Polisen i Skåne hade fått förstärkning från distrikten Västra Götaland och Stockholms län. Hundratals poliser fanns på plats i Limhamn.

– Vi har hela kavalleriet här. Det är ridande poliser, underrättelsepoliser och dialogpoliser. Vi har en helikopter i luften och bepansrade fordon på plats, sade Ewa-Gun Westford.

Skånepolisen uppgav på lördagseftermiddagen att akutmottagningen på universitetssjukhuset spärrats av.

– Är man sjuk så kommer man givetvis in. Men det är en del skadade från demonstrationen inne på sjukhuset och vi vill förhindra att våldsverkare tar sig in på området, uppgav Patric Fors, presstalesperson vid Skånepolisens ledningscentral.

En person skadades innan polisrytteriet sattes in.

– En man blev överkörd av en polisbil. Han fördes till sjukhus, förmodligen med benbrott, enligt Ewa-Gun Westford.

SVP:s partiledare Stefan Jacobsson och en handfull partikamrater befann sig bakom avspärrningarna på Limhamns torg. Hans tal dränktes fullständigt av talkörer. Demonstranterna skanderade bland annat ”hela Malmö hatar nazister”.

Tidigare på dagen demonstrerade ett 50-tal personer mot det möte som SVP då höll i Ystad.

– Det var fem personer på podiet, 50 motdemonstranter och 100 nyfikna Ystadbor. Och allt gick lugnt tillväga, sade Westford till DN.

På kvällen höll SVP ytterligare ett möte, i Helsingborg, som avlöpte utan polisingripande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.