Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Motdemonstranter stoppade Åkesson

En grupp motdemonstranter mötte Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson när han på tisdagen vid lunchtid skulle tala på Götaplatsen i Göteborg. Demonstranterna lyckades störa mötet så till den grad att SD-gruppen fann för gott att ge upp och resa vidare.

Polisen höll undan motdemonstranterna från en en stor del av Götaplatsen. De tilläts stå utanför de uppsatta avspärrningarna mot Avenyn intill.

En klunga hade också samlats vid Konserthuset, enligt TT:s reporter på plats.

Demonstranterna skanderade ”inga nazister på våra gator”. Flera personer fördes undan av polisen och visiterades bakom Konserthuset.

Efter en timme fanns fortfarande flera hundra motdemonstranter kvar i området. Strax före klockan 13 valde Åkesson och hans medarbetare att lämna Götaplatsen utan att ha kunnat hålla valmöte.

De tog sig i stället till Kungälv där partiledaren var schemalagd att tala klockan 13.30 i Västra parken. Där gick allt lugnare till.

– Vi beräknar att det fanns mellan 700 och 1.000 motdemonstranter vid Götaplatsen. I Kungälv såg det annorlunda ut, med betydligt färre motdemonstranter, säger Lena Matthijs, polisens kommenderingschef under Åkessons besök i Göteborg och Bohuslän.

Efter mötet i Kungälv fortsatte SD-gruppen till Stenungsund och Ljungskile, där valmöten hölls.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.