Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Motdemonstrationer kan öka sympatierna för SD

Polis försökte stoppa motdemonstranter från att hindra Sverigedemokraternas EU-valmöte på Götaplatsen i Göteborg på tisdagen.
Polis försökte stoppa motdemonstranter från att hindra Sverigedemokraternas EU-valmöte på Götaplatsen i Göteborg på tisdagen. Foto: Adam Ihse/TT

Tumultet från demonstranter som har stoppat Sverigedemokraternas EU-valturné får kritik. Ytterst är det ett hot mot demokratin – och kan öka sympatierna för SD, enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson. Under torsdagen avlägsnades ett 20-tal demonstranter från SD:s valmöte i Borlänge.

– Att bua och störa möten gör att SD kan fortsätta odla sitt martyrskap, man gör dem en tjänst och det är tråkigt att partier inte kan genomföra en valturné. Demokratin står svag i Sverige, säger Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Under torsdagen nådde Sverigedemokraternas valturné Dalarna. På sociala medier uppmanades människor på de olika orterna att samlas för att visa sin avsky mot rasism under talen.

Tidigare i veckan har partiledaren Jimmie Åkesson tvingats ställa in sina torgmöten på grund av stökiga protester från antirasistiska demonstranter.

I Göteborg omhändertogs ett tiotal personer på tisdagen för störande av allmän ordning och efter en timmas väntan valde Åkesson att inte ha mötet och lämnade staden.

Även i Karlstad dagen därpå uppstod tumult när runt 500 motdemonstranter hindrade Jimmie Åkesson från att hålla sitt tal. Tillställningen avbröts tidigare än planerat, men enligt Karlstadspolisens operativa chef Rolf Sandberg hade polisen läget under kontroll, och kunde vidta flera åtgärder som partiledaren valde bort.

Polisen i Dalarna kallade därför in förstärkning inför SD:s valturné i länet.

– Vi är förberedda och har den personal vi anser oss behöva för att klara av eventuella störningar. Det är helt och hållet beroende på det som har hänt i andra städer och vi kommer vara på alla ställen där de är, sade Bo Eriksson, presstalesman vid Dalapolisen, på torsdagen innan SD:s besök.

Första stoppet var i Malung och där kunde Jimmie Åkesson genomföra sitt valtal.

– Det har varit lugnt och stilla. Cirka 150 personer fanns på plats och de flesta applåderade. Det var säkert många där som är emot hans åsikter men det hände inget som gjorde att vi behövde ingripa, sade Bo Eriksson.

Jimmie Åkesson har kritiserat polisen insatser hittills och anser dem vara otillräckliga. Men Bo Eriksson menar att man kommer kunna hantera situationen i Dalarna.

– Sverigedemokraterna har sökt tillstånd och har rätt att hålla möte. Vi ska vi se till att de inte bli störda, sade Bo Eriksson.

En del störningsmoment blev det dock ändå. Framför allt i Borlänge där polisen avlägsnade ett 20-tal demonstranter som nu är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten. Störningarna var dock inte så allvarliga att något av mötena behövde avbrytas, och Jimmie Åkesson kunde genomföra alla sina tal som planerat.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson ser med allvar på att SD hindras från att hålla sina valmöten genom att gå till handgripligheter.

– Vi har demokratin för att kunna för ett civiliserat samtal och inte bruka våld. Detta är exempel på att man inte respekterar de grundförutsättningarna. I valrörelsen ska vi vara som bäst, säger han.

– Byt ut SD mot vilket annat partinamn som helst, om en mobb stoppade Moderaternas möte i Karlstad eller Göteborg så skulle folk reagera mycket negativt. Det ska vara en jämn spelplan i den meningen att samma förutsättningar ska gälla alla partier.

Motdemonstrationerna kan i stället få motsatt effekt och öka sympatierna för SD.

– Vi vet från våra väljarstudier att om man tycker att SD inte behandlas schyst väcker man deras sympatier.

Gör det att fler röstar på partiet?

– Det är svårt att isolera sådana samband, men det finns väljare som motiverat sin röst på SD med att partiet behandlats illa och betraktats som något som katten släpat in. Det som förenar SD-väljare är även lågt förtroende för polisen och det demokratiska systemet. Det stärks knappats av sådana här händelser, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Kritik mot de stökiga protesterna kommer även från bland andra komikern Soran Isamil.

”Att demonstrera och protestera mot rasism och nazism är vitalt. Att vända den ryggen är briljant. Att hindra den från att prata är uselt.”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Efter tumultet i Göteborg gick Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ut och kritiserade sitt eget ungdomsförbund för det sätt de uppmanade att störa Sverigedemokraternas möte.

– Om någon person på något sätt har stoppat ett annat parti från att ha ett möte är det allid fel, oavsett vilket parti det är, säger Jonas Sjöstedt till SVT.

Natten mot torsdagen vandaliserades även SD:s valaffischer på gröna linjen i Stockholms tunnelbana. Totalt var 31 av 36 affischer förstörda av färg. SL kommer att polisanmäla händelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.