Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 17:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/motte-bjornen-300-meter-fran-bostaden-dok-upp-bredvid-bilen/

Sverige

Mötte björnen 300 meter från bostaden: ”Dök upp bredvid bilen”

00:39. Tobias Hising och hans sambo fick ett möte öga mot öga med en björn i Östersund.

När Tobbe Hising och hans sambo fick höra att en brunbjörn siktats nära deras bostad satte de sig i bilen för att själva få en skymt av djuret. 

Efter en kvarts letande hittade de björnen, som tog en sen kvällspromenad på gatorna i Östersund.

– Precis innan vi fick syn på björnen såg vi folk som var ute och joggade. Det var nog tur att de inte träffade den, säger Tobbe Hising.

Det var på söndagskvällen som paret fick ett samtal om att en björn setts inte långt från deras bostad i Östersund.

– Min sambos bror ringde och sade att man sett en björn gå över E14 rakt mot där vi bor, säger Tobias Hising.

De hade egentligen gått och lagt sig, men bestämde sig ändå för att ge sig ut med bilen för att få se brunbjörnen.

– Det är inget jättestort område så vi tänkte att vi borde kunna se den. Vi har lite som ett nöje att försöka se björn, men det är oftast omöjligt, säger han.

Den här gången dröjde det däremot inte länge innan de fick syn på björnen.

– Helt plötsligt dök den upp precis bredvid bilen. Jag blev lite ställd. Den sket helt i att vi var där. 

Med rutan nedvevad filmade Tobbe Hising björnen, hela tiden med ett finger på fönsterhissen i bilen.

– Till sist var björnen så nära att jag typ fick ögonkontakt med den. Då kände jag att det nog var bäst att veva upp rutan igen.

Hela händelsen inträffade inte mer än 300 meter från parets bostad, uppskattar han.

– Det är inte långt alls. På andra sidan arenan bara. Det är samma område där vi alltid går med hundarna.

Han berättar att många är ute och rör sig i området. Efteråt lade Tobbe Hising upp en video från björnmötet på Facebook. Det dröjde inte länge innan kommentarerna strömmade in, berättar han.

– Det har varit många kommentarer från folk som promenerat där samma kväll.

Paret ringde polisen och en skyddsjägare kallades till platsen för att få björnen att röra sig bort från staden och tillbaka över motorvägen.

– Det var en mäktig upplevelse. När vi kom hem hade jag lite puls och hade svårt att sova. Jag är väldigt glad att vi åkte ut. Det är fantastiska djur. Man känner sig inte så stor i jämförelse. 

Ämnen i artikeln

Östersund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt