Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Motvind för kooperativ vindkraft

Foto: Foto: Jonny Mattsson
Det har beskrivits som en ny folkrörelse. På några år har 20.000 svenskar anslutit sig till Sveriges drygt 70 vindkraftskooperativ. Men nu har hotet om en ny skatt lagt en död hand över rörelsen, som producerar 10 procent av den svenska vindkraftselen.

Åttio meter upp i luften står fysikläraren Sten Lang från Örebro och blickar ut över ett böljande skogslandskap. Tio sekundmeter vind sliter tag i hans kalufs när han vänder blicken uppåt.

– Rotorbladen är verkligen maffiga. Och tänk att jag är delägare i dem, säger han.

Vi befinner oss högst upp i vindkraftverk 4 på Hedboberget i Rättviks kommun i Dalarna. Nere på marken pågår invigningen av den nya vindkraftsparken för fullt. Nio gracila betongtorn står på rad i backarna. Tillsammans ska de producera el till fem tusen villor. Och samtidigt minska de årliga utsläppen av växthusgaser med 45.000 ton.

Hela anläggningen är uppförd av O2 Vindkompaniet. Fem av verken ska bolaget driva vidare i egen regi, två ägs av kommunen och två ägs av O2 El Ekonomisk förening, Sveriges största vindkraftskooperativ. Det är i detta Sten Lang och hustrun Lotta har sitt ägande, närmare bestämt sex andelar.

– Det kostade oss drygt 30.000 kronor. Den el det ger oss rätt till räcker för våra husliga behov. Dessutom till att tanka vår elbil, berättar Sten Lang.

När han kommer ned från sin luftfärd möts han av två busslaster andelsägare, en kyrkokör, en ukuleleorkester och omkring 500 Rättviksbor. Det råder en glad och förväntansfull stämning.

Annat var det vid gårdagens andelsföreningsstämma som hölls inne i Rättvik. Där handlade det mesta om det dråpslag som Skatteverket utdelat mot vindkooperativen. I ett ställningstagande från juni 2008 har verket konstaterat att vindföreningarna bör beläggas med en uttagsskatt på 26,3 procent eftersom medlemmarna får ett rabatterat elpris understigande marknadspris.

För O2 El skulle detta kunna innebära att det elpris på 13 öre/kWh som medlemmarna i dag betalar blir cirka 50 procent högre. Detta eftersom elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool ligger på cirka 40 öre och uttagsskatten då skulle bli cirka 7 öre/kWh. DN ringer upp Skatteverkets rättslige expert Stig Schultz som förklarar:

– Vi fick en extern förfrågan och har sedan gjort en tolkning av gällande skattelagstiftning. Nu får de lokala skattemyndigheterna göra sin egen bedömning, till exempel vad som är rimligt marknadspris.

O2 Els medlemmar har svårt att förstå hur det låga elpriset kan ses som en rabatt, eftersom det hänger ihop med att de gjort en investering i en förnybar energikälla som staten gör allt för att befrämja.

– Jag hade ju räknat med att investeringen skulle bli lönsam på tio år, men hur blir det nu? Och hur blir det med värdet på våra andelar? säger Bo Andersson från Nynäshamn.

Hotet om en uttagsskatt har gjort att den kooperativa vindkraften seglar i motvind.

– Förr hade vi 400 intresseanmälningar i veckan. Nu är det bara 25, berättar föreningens vd Linda Magnusson.

Detta märks också under invigningen på Hedboberget. Mitt i villervallan står kommunalrådet Inge Östling (C) omgiven av några äldre ortsbor.

– Från början hade vi tänkt att en av kommunens två snurror skulle vara andelsägd. Men när uttagsskatten dök upp återstod till slut bara 550 lokala andelsägare som nu äger 57 procent på en av snurrorna, resten är kommunens, säger han.

Tom Mårds från Dalbyn var en dem som höll fast vid sitt intresse. Han äger nu tre andelar.

– Jag gillar tanken på att elen är lokalt producerad, säger han.

Grannen Stig Haga var en av dem som drog tillbaka sin intresseanmälan.

– Men om det inte blir någon uttagsskatt, då hoppar jag på igen, säger han medan Rättviks kyrkokör klämmer i med ett nyskrivet kantat som avslutas med strofen ”Vindkraft, energy from heaven, not from hell!”.

Kommentera! Vad tycker du om vindkraften?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.