Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 14:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mp-hotar-med-regeringskris-asylratten-viktig-fraga-for-oss/

Sverige

MP hotar med regeringskris: ”Asylrätten viktig fråga för oss”

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Miljöpartiet hotar med att utlösa en regeringskris om Socialdemokraterna gör upp med de borgerliga partierna om en striktare migrationspolitik. 

– En sådan politik ska förverkligas i en regering och om vi inte står bakom så är det omöjligt, säger MP-språkröret Isabella Lövin.

Socialdemokraternas vision om en bred migrationsuppgörelse håller på att krascha. När migrationskommitténs arbete går in i slutfasen hotar Miljöpartiet med regeringskris om S går vidare med en striktare politik tillsammans med de borgerliga partierna. Språkröret Isabella Lövin pekar framför allt ut förslaget om en gräns för asylmottagandet som det stora problemet. 

– Vi kan inte se att man kan använda ett volymmål och samtidigt respektera grunderna i asylrätten, säger hon till DN. 

Innebär det att ni lämnar regeringen om förslaget om en gräns för asylmottagandet går igenom?

– Om man ska förverkliga en sådan politik så behöver regeringen genomföra den och det går ju inte om inte hela regeringen står bakom. Vi har ett kollektivt ansvar. Det är inte så att vi kan sitta i regering och genomföra en politik som Socialdemokraterna inte tar ansvar för och vice versa, säger hon. 

Om ni hoppar av väntar talmansrunda och ett eventuellt nyval samtidigt som vi befinner oss i en pandemi. Är det inte en stor risk att ni betraktas som oansvariga? 

– Det är väldigt olyckligt att vi som sitter i regering inte utgår från att vi ska komma överens med utgångspunkt i januariavtalet. Där har vi en överenskommelse om en humanitär skyddsgrund och familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande. 

Vad skulle ni vinna på att hoppa av i ett läge där ni också har väldigt låga opinionssiffror? 

– Vi som parti har grundläggande värderingar. Vi är ett parti med rötter i fredsrörelsen och i miljörörelsen. Vi måste ta ansvar för att stå upp för den politik som genomförs och det är viktigt för väljarna att veta var vår gräns går. Asylrätten är en väldigt viktig fråga för partiet.

Socialdemokraterna har lovat att ta en eventuell överenskommelse genom riksdagen i stället för i regeringskansliet om det är så att Miljöpartiet inte ställer sig bakom. 

Är det ett alternativ för er att reservera er mot en sådan överenskommelse och sitta kvar i regeringen? 

– Det är absolut inte ett alternativ för oss att medverka till att förverkliga en sådan politik.

Så allt eller inget? 

– Vi har ett kollektivt ansvar i regeringen. En sådan politik ska förverkligas i en regering och om vi inte står bakom den så är det omöjligt.

Ni samregerar med ett parti som redan i maj 2018 meddelade att de vill ha en striktare migrationspolitik. Att de skulle anta den här hållningen kan väl inte ha kommit som en överraskning för er?

– Vi har också ett januariavtal med ytterligare två partier. VI lever i en proportionell demokrati och där kan vi förhandla. Jag ser inte att vi står så långt ifrån varandra i den här frågan.

Vad tycker du om att Socialdemokraterna förhandlar med de borgerliga partierna utan att ni är med? 

– Det viktiga är att vi kan se till att få en överenskommelse som Miljöpartiet kan stå bakom. Det är klart att vi ser med oro på om man kommer överens med Moderaterna. Då kommer det att vara omöjligt att det är en politik som vi står bakom. 

Varför får ni inte vara med i förhandlingarna? 

– Vi har en kontinuerlig kontakt där vi har varit tydliga mot Socialdemokraterna. Det är i högsta grad andra partier som anser att vi inte ska vara med. 

”Klimatet kan inte vänta” har länge varit er paroll. Men om ni skulle lämna regeringen blir konsekvensen att ert inflytande över klimatpolitiken raderas. Är det värt det? 

– Vi behöver fokusera på den här frågan. Jag hoppas vi kan komma överens i regeringen. Det är en väldigt känslig tid och då hoppas vi att det finns intresse att hålla ihop och därmed fortsätta ta ansvar för en klimatomställning.

Upplever du att det finns ett internt tryck på att lämna? 

– Det här är en viktig fråga för Miljöpartiet och många är engagerade. Vi är väldigt grundade i de här frågorna och då pågår det mycket diskussioner. 

Den 15 augusti ska migrationskommittén där samtliga åtta riksdagspartier ingår lämna ett förslag till regeringen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt