Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

MP-krav: Använd fotboja i kamp mot terrorn

"För Sverige är det viktigt att vi inte nu hamnar i ett läge där en stor grupp beskrivs som potentiellt farliga när det här handlar om enskilda individer", säger Gustav Fridolin.
"För Sverige är det viktigt att vi inte nu hamnar i ett läge där en stor grupp beskrivs som potentiellt farliga när det här handlar om enskilda individer", säger Gustav Fridolin. Foto: Adam Ihse/TT

Mer pengar till Säpo, fotbojor på vissa människor som fått avvisningsbeslut och avskaffad sekretess mellan myndigheter.

Det kräver Miljöpartiet inför samtalen om terrorbekämpning som drar igång nästa vecka.

Efter attentatet på Drottninggatan förra fredagen bjöd statsminister Stefan Löfven in de borgerliga partierna till samtal om terrorbekämpningen. Alla partier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet deltar i samtalen som beräknas dra igång nästa vecka.

Läs mer: DN Debatt. ”Ge Polisen 800 miljoner för terrorbekämpning”

Miljöpartiet kommer att ha med sig tre huvudpunkter. Den första handlar om att ge säkerhetspolisen mer pengar.

– Säpo behöver resurser för att klara den svåra uppgiften att kunna se dem som har radikaliserats. Det handlar om att ha koll på olika chattforum och att kunna ha kontinuerlig uppdatering av olika varningstecken, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.

Han menar att Säpo framför allt behöver medel för att kunna ha koll på alla de öppna källor som finns.

– Vi tror snarare att det är vägen än generella stora nya övervakningssystem. Men vi är beredda att diskutera alla frågor som kommer upp i samtalen, säger han.

Fridolin är skeptisk till att brett tillåta det som kallas hemlig dataavlyssning. Däremot anser han att lagstiftningen måste moderniseras när det gäller att kunna avlyssna telefonsamtal via exempelvis Face time.

Många är oroliga över att det här dådet ska leda till en kollektiv svartmålning av stora grupper.

– När det gäller stora breda massövervakningar utan konkret riktning så finns det både praktiska och principiella invändningar.

MP vill också ändra sekretessbestämmelserna mellan Migrationsverket, säkerhetspolisen och polisen.

– Det är helt avgörande att de rättsvårdande myndigheterna har koll på de personer som man på olika sätt har information om, säger Gustav Fridolin.

– Många är oroliga över att det här dådet ska leda till en kollektiv svartmålning av stora grupper. Möjligheten att undvika det ligger i att vi har stark koll på dem vi faktiskt ska ha koll på.

Förslaget innebär att myndigheter som har säkerhetsinformation om en person ska dela med sig av den till de övriga. Så är det inte i dag, vilket har diskuterats i efterdyningarna av fredagens attack. Säpo hade uppgifter om gärningsmannen som inte vidarebefordrades till övriga.

Fridolin tror inte att ändrade sekretessregler leder till rättssäkerhetsproblem.

– Det här är tre myndigheter som vi måste kunna tilltro att värdera information man får in. Det är märkligt om man inte ens kan se informationen.

MP vill också överväga att använda fotbojor i större utsträckning för personer som fått avvisningsbeslut.

– Fotboja är en möjlighet för de individer där vi har olika typer av information och är oroliga för hur vi ska hantera en avvikandesituation. Där måste man kolla på om det går att använda fotboja i större utsträckning, säger Gustav Fridolin.

Exakt vilka som ska bli aktuella för fotboja är oklart. Fridolin framhåller att de som bedöms utgöra något slags hot i första hand ska placeras i förvar.

– För Sverige är det viktigt att vi inte nu hamnar i ett läge där en stor grupp beskrivs som potentiellt farliga när det här handlar om enskilda individer. För de enskilda individerna behöver vi ha de verktyg som krävs för att klara av uppgiften, säger han.

Gustav Fridolin anser att de kommande samtalen är avgörande för hur Sverige ska kunna förbättra terrorbekämpningen.

– Det finns förhandlingar där alla går in med sin hjärtefråga. Sen finns det förhandlingar där hjärtefrågan måste vara att vi lyckas med uppgiften. Det här är en sådan förhandling, säger Gustav Fridolin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.